De sju beste filmene om holocaust

Helt siden omfanget av nazistenes forbrytelser mot menneskeheten ble kjent, er det produsert tusenvis av filmer om de tragiske hendelsene. Vi har samlet sju uunngåelige filmer om det store folkemordet.

1) Schindlers liste

Med sine avdempede svart-hvite farger, håndholdte kameraer og fremragende skuespill har Steven Spielbergs "Schindlers liste" skrevet seg inn i filmhistorien som en klassiker.

Filmen, som bygger på virkelige hendelser, handler om den tyske forretningsmannen og fabrikanten Oskar Schindler.

Schindler er medlem av det tyske nazistpartiet da han i 1939 ankommer den polske byen Krakow.

Her får han bygget opp en fabrikk som produserer emaljevarer til den tyske hæren, og takket være jødiske tvangsarbeidere renner snart pengene inn.

Som tiden skrider frem, og Schindler blir vitne til nazistenes brutale og systematiske jødejakt, bestemmer han seg for å redde livet til så mange jøder som mulig.

Metoden blir bestikkelse av tyske befalingsmenn og en utførlig liste over sine ansatte fabrikkarbeidere.

Ved å stå på listen unngår jødene nemlig å bli deportert til en så godt som sikker død i konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Virkelighetens Oskar Schindler reddet over 1000 mennesker og døde i 1974. Han ligger begravd i Israel.

Les også: Jødisk familie levde under nazistenes egne gulvplanker

2) Falskmyntnerne i Sachsenhausen

Salomon Sorowitsch lever et kriminelt liv i 1930-årenes Tyskland. Inntektskilden hans er fremstillingen av falske pass og papirer, og det fører til at han i 1936 arresteres og sendes i en tysk arbeidsleir.

Da vaktene blir klar over hans enestående evner som tegner, sendes han videre til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen.

Her tvinges han sammen med en rekke andre utvalgte fanger til å lage falske utenlandske pengesedler til den tyske krigsmaskinen.

Foruten å skildre den brutale hverdagen i konsentrasjonsleiren, skildrer filmen også det moralske dilemmaet som Tysklands mange millioner tvangsarbeidere sto i:
De var truet på livet til å arbeide, men jo mer arbeid de utførte - jo lenger varte krigen.

Plottet, den gode regien og de helt fenomenale skuespillerne sikret den østerrikske filmen en Oscar-statuett for beste utenlandske film i 2007.

Les også: Svindler førte Göring bak lyset

3) Nazi Concentration Camps

For den virkelig historieinteresserte anbefales dokumentaren Nazi Concentration Camps, som i seg selv er et historisk dokument.

Da allierte styrker i 1945 beveget seg opp gjennom Tyskland og Belgia, hadde de kamerautstyr med seg.

Det var bra, for underveis kom troppene over flere konsentrasjonsleirer.

Det de så var så rystende at de dokumenterte det på film slik at de ansvarlige forbryterne kunne bli stilt til ansvar, og sannheten nå ut til hele verden.

De mange filmklippene ble samlet i en dokumentar som blant annet ble brukt som bevismateriale ved etterkrigstidens store krigsforbryterdomstoler - bl.a. Nürnbergprosessen.

Dokumentaren er med sine autentiske bilder uvanlig hard kost, men alle burde sette seg ned og se den. Filmen er nemlig et uomtvistelig bevis på at forbrytelsene fant sted.

Les også: Rettssaken i Nürnberg: Göring nøt rampelyset

Du kan se hele dokumentaren her:

Video

4) Utryddelsen

Frankrike er okkupert av Tyskland, og i Paris bor den jødiske gutten Joseph sammen med familien da katastrofen inntreffer 16. juli 1942:

Franske myndigheter har i overensstemmelse med Tyskland bestemt seg for å pågripe landets jøder, og bare i Paris stues 13 152 mennesker tett sammen.

Fangene lever under umenneskelige forhold, frem til de deporteres til utryddelsesleirene i Øst-Europa.

Filmen er basert på virkelige hendelser, og alle personer som opptrer i filmen, har levd i virkeligheten.

Det er en vakker, stille og ettertenksom film som skildrer et av de svarteste kapitlene i Frankrikes historie. Derfor skapte den også en hel del debatt da den utkom i 2010.

Les også: Hitlers dødsvogner kjørte gjennom Europa

5) Pianisten

Året er 1939 og den den jødiske pianisten Wladyslaw Szpilman interneres i Warszawas overfylte getto sammen med familien.

Da jødene få år senere skal deporteres til konsentrasjonsleirer, unngår han med nød og neppe å havne i krøttervognene som har kurs mot utryddelsesleiren Treblinka.

Fra nå av lever Szpilman en skyggetilværelse i skjul, og hans miserable hverdag nærmer seg slutten da han overraskes av en tysk befalingsmann i en ellers forlatt krigsherjet bygning.

Men i stedet for å drepe den jødiske flyktningen, lytter soldaten intenst da pianisten setter seg ved et klaver og lar tonene fra Chopin fylle rommet.

Filmen ble belønnet med tre Oscar-priser i i 2003 - bl.a. for beste regi og beste mannlige hovedrolle.

Les også: Opprøret I Warszawas getto

Se traileren her

Video

6) Anne Franks dagbok

Det er laget mange filmer om den jødiske jenta Anne Frank, som sammen med familien måtte gjemme seg for nazistene i Amsterdam i to år på en trang plass.

”The diary of Anne Frank” er den første av filmene, og kom i 1959.

Filmen holder seg tett til dagboken, og seerne blir godt kjent med den unge Anne, som har en grunnleggende tro på det gode i mennesket, og som bare ønsker å få gå på skolen igjen.

Les også: Anne Frank fortalte dagboken alt

Se trailer for filmen her

Video

7) Shoah

Med en varighet på ni og en halv time må det settes av en god del tid til å se filmen.

Til gjengjeld er dokumentaren et enestående vitnesbyrd om verdenshistoriens største folkemord.

Filmen handler om de personene som spilte en rolle i begivenheten - enten som aktive gjerningsmenn, ofre eller passive tilskuere.

Med og uten skjulte kameraer intervjuer den franske journalisten og jøden Claude Lanzman de medvirkende, som i detalj beskriver utryddelsesleirene Treblinka, Auschwitz-Birkenau og gettoen i Warszawa.

De medvirkende dekker et stort spekter – fra den polske togsjåføren som til daglig transporterte fanger til en sikker død og som druknet sine kvaler i vodka, til SS-offiseren som kastet opp på sin første arbeidsdag ved synet av en massegrav – til konsentrasjonsleirfangen som ble tvunget til å brenne likene av sine landsmenn.

Filmen tok over elleve år å lage og har mottatt flere priser.