Flukttunnel fra litauisk utryddelsessted er funnet

Under 2. verdenskrig gravde jøder en tunnel bare ved bruk av hender og skjeer. Nå har arkeologer funnet fluktveien.

80 fanger gravde en tunnel i det samme hullet som nazistene brukte til utryddelse av tusenvis av jøder.

© Juliux, Wikimedia

En internasjonal forskergruppe har funnet flukttunnelen som jødiske fanger gravde i 1943. Det fortalte Israel Antiquities Authority på et pressemøte i forrige uke.

Arkeologer fra blant annet University of Hartford i Connecticut i USA fant den 30,5 meter lange tunnelen ved å undersøke jorden med radar og radiostråler.

Fangene flyktet fra Paneriai-massakren

Fangene gravde tunnelen for å flykte fra utryddelsesstedet i Paneriai, som lå like ved den litauiske byen Vilnius.

Fra juli 1941 til august 1944 ble opp imot 100 000 mennesker skutt og slengt i massegraver av tyske SS-folk og litauiske nazi-sympatisører, før kroppene ble brent.

80 jødiske fanger fikk føle den makabre utryddelsesprosessen da nazistene i 1943 tvang dem til å kaste medfangenes døde kropper i store hull i jorden, brenne dem og begrave asken.

Fluktplan var eneste utvei

Gruppen visste at så snart de var ferdige, ville turen komme til dem, og de la derfor en fluktplan: Med hender og skjeer gravde fangene på 76 dager en tunnel fra et av hullene, og 15. april 1944 var de klar til å flykte ut i skogen.

Men vaktene hørte bråket fra hullet og fikk stoppet de fleste. Tolv fanger slapp likevel unna, og elleve av dem overlevde krigen.

"Dette er en fantastisk historie om hvordan mennesker kan gjennomleve selv de verst tenkelige situasjoner og stadig ha håp om å slippe fri", forteller arkeolog Richard Freund fra University of Hartford, som har ledet forskningen.

Polske jøder fra Vilniusghettoen blev dirigeret ned i et stort hul via en rampe, som ses mellem de to træer.

© Wikimedia