Glassmontere med aske og knokler fra Sobibors gigantiske askeberg vitner om utryddelsene. Endelig fant de dem nær monumentene til ære for de døde, som ble reist i 1965. Arkeologer har så langt gravd ut murrester fra to bygninger, begge med fire gasskamre i hver.

Forsvunne gasskamre utgravd i konsentrasjonsleir

Konsentrasjonsleiren Sobibor ble jevnet med jorden av nazistene - nå har arkeologer gjort et historisk funn.

Historisk funn i Sobibor

Arkeologer har avdekket fun­damentet til gasskamrene i konsentra­sjonsleiren Sobibor. Funnet er kulminasjonen på åtte års leting etter det avgjørende beviset på jødeutryddelsene i leiren, som ligger i Polen. Forskere mener at nazis­tene drepte oppimot 250 000 mennesker i Sobibor under andre verdenskrig.

Skjulte sine spor bak treplanting

Konsentrasjonsleiren var i bruk fra april 1942 til oktober 1943, da rundt halvparten av leirens 600 fanger gjorde opprør og flyktet. De aller fleste ble innhentet og drept. Senere stengte nazistene leiren, jevnet alle bygninger med jorden og plantet trær for å skjule sporene etter ugjerningene.

"Ingen overlevende jøder arbeidet i området med gasskamre. Derfor er funnet her det eneste som kan gi innsikt i de dreptes lidelser", sier holocaustforsker David Silberklang til The Times of Israel.

Kanskje du er interessert i