Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ulrich Alexander Boschwitz

Glemt roman om jødeforfølgelsene en hit

I flere tiår var boken “The Passenger” glemt, men nå er den oversatt til 20 språk. Forfatteren overvar krystallnatten og så hvordan jødeforfølgelsene i Tyskland ble verre dag for dag.

Leo Baeck Institute

I mer enn 80 år hadde en ukjent jødisk forfatters debutverk fra 1939 vært glemt. Nå leses Ulrich Alexander Boschwitzs “The Passenger” overalt i Europa, der den har blitt gjenutgitt og oversatt til mer enn 20 språk.

Verket ble skrevet i ukene etter krystallnatten i november 1938, da jødiske forretninger over hele Tyskland ble rasert av nazistiske bøller. Dermed er boken sannsynligvis det første litterære verket om krystallnatten og jødeforfølgelsene i Hitler-Tyskland.

Romanen følger en ung jødisk mann og hans kone som må flykte da bøller står klare til å storme leiligheten deres.

“The Passenger” selges i en tysk og en engelsk utgave i Norden.

© Pushkin Press

Forfatteren flyktet

Som hovedpersonen i boken flyktet også Boschwitz fra Nazi-Tyskland. I 1935 klarte han å komme seg til Sverige og senere Norge, Frankrike og Belgia før han nådde England kort tid før krigen begynte.

Boken hans ble utgitt i England i 1939, men den gangen ble den ikke noen stor suksess. På grunn av sitt tyske opphav ble Boschwitz arrestert da 2. verdenskrig brøt ut, og sendt til en interneringsleir i Australia. I 1942 fikk Boschwitz omsider lov til å slå seg ned i England, men han døde da det skipet han reiste med, ble senket av en tysk ubåt.

I 2018 sendte Boschwitz' niese boken hans til en redaktør som nå har sørget for at den har blitt gjenutgitt med stor suksess.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul