RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION
Zoom-møde, veninder, Holocaust – Nyhed 10/2021

Holocaust rev dem fra hverandre, nå ses de igjen

I 1939 unnslapp de nazistenes klør, men mistet kontakten. Nå har de to venninnene gjenfunnet hverandre.

Etter 81 år har to jødiske venninner blitt gjenforent. Det skjedde ganske nylig under et møte på nettplattformen Zoom, forteller BBC.

Annemarie Wahrenberg og Betty Grebenschikoff hadde ikke sett hverandre siden de som ni år gamle skolejenter sa farvel til hverandre på en skolegård i Berlin i 1939. Foreldrene hadde bestemt seg for å flykte fra Nazi-Tyskland, men de to venninnene lovte hverandre å holde kontakten per brev.

Bettys familie kom til USA mens Annemarie kom til Chile, der hun fikk et nytt navn: Ana María. De mistet kontakten med hverandre.

Zoom-møde-teaser, veninder, Holocaust – Nyhed 10/2021

Pga. covid-19 måtte de to venninnene feire gjenforeningen på Zoom.

© RACHAEL CERROTTI/USC SHOAH FOUNDATION

Venninnene utbrakte en skål til livet

Men i fjor deltok Ana María i et webinar der hun fortalte historien sin. En av deltakerne var Ita Gordon. Hun arbeider for Shoah Foundation, som samler inn vitnesbyrd fra mennesker som har overlevd folkemord.

Ana Marías historie fikk det til å ringe en klokke hos Ita. Hun husket noe en annen Holocaust-overlever hadde fortalt. Det handlet også om en venninne hun hadde mistet kontakten med.

Ita undersøkte saken nærmere og fant frem til Betty. Deretter arrangerte hun møtet på Zoom, der Betty og Ana María fikk se hverandre igjen.

De to drakk champagne og utbrakte en skål på hebraisk: L'Chaim – “til livet”.

Video: Se øyeblikket da de to venninnene ser hverandre for første gang på 81 år

Video