Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem avslørte Anne Franks skjulested?

Etter mer enn to år i skjul ble Anne Frank og syv andre plutselig funnet av tyskerne. Ble de forrådt, eller var det en ren tilfeldighet?

Shutterstock

Den 4. august 1944 stormet det tyske sikkerhetspolitiet en bygning i Amsterdam som hadde vært skjulested for åtte jøder i over to år.

Blant de arresterte som hadde skjult seg for nazistene var ten-åringsjenta Anne Frank.

Hun døde året etter i en konsentrasjonsleir, men dagboken hennes fra tiden i skjul gjorde henne verdensberømt etter 2. verdenskrig.

Helt siden den skjebnesvangre augustdagen i 1944 har historikere debattert hvem det var som avslørte Anne Franks skjulested for nazistene.

Anne Frank døde av tyfus i kz-leiren Bergen-Belsen, 15 år gammel.

© Imageselect

Over 30 personer har vært mistenkt

Gjennom årene er over 30 personer blitt utpekt som den skyldige i forskjellige undersøkelser, men hittil har ingen kunnet fremlegge noe fellende bevis.

Blant de mest opplagt mistenkte er en lagerarbeider og en rengjøringskone som arbeidet i selskapet som eide bygningen der Anne Frank skjulte seg.

Undersøkelser og intervjuer har likevel ikke kunnet finne beviser for deres skyld.

Noen historikere har ment at Anne Frank ikke ble angitt, men at hun ble oppdaget ved en tilfeldighet.

Ifølge en nederlandsk undersøkelse kan politiet ha vært på sporet av en sak om falske rasjoneringsmerker da de ved en tilfeldighet oppdaget de åtte skjulte personene.

Det er lite trolig at Anne Franks tyster noensinne blir avslørt. Dokumenter fra arrestasjonen eksisterer ikke, og de fleste vitnene er i dag døde.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul