Tyskerne sover så nær at Clara kan høre dem puste. Selv våger hun ikke lage en lyd.

Jødisk familie i skjul for nazister

Da Tyskland invaderer Polen, må 15-åringen Clara og familien hennes gjemme seg for nazistenes jødeforfølgelse. Familien går bokstavelig talt under jorden. Sult, tørst og risikoen for å bli oppdaget truer med å gjøre hver dag til den siste.

Nazistene banker på

Lyden av knyttnever mot inngangsdøren får 15 år gamle Clara til å fare sammen i mørket.

"Vi leter etter jøder", roper en skingrende stemme på tysk. Clara begynner å skjelve av skrekk, hennes verste mareritt er blitt virkelighet: Tyske soldater har omringet huset, og snart vil de finkjemme det fra kjeller til loft. Bare et lykketreff kan redde Clara og de ti andre jødene som gjemmer seg under gulvplankene i ekteparet Becks hus.

Beck leker med livet

Clara hører inngangsdøren gå opp, og Becks 18 år gamle datter Ala spør fryktløst "Hva kan vi hjelpe med"?

"Vi leter etter jøder! Vi vet de er her!" roper soldaten.

"Jøder, her? Vet dere ikke hvem min far er? Han forakter jøder. Gå inn på en hvilken som helst kro her i byen og spør hva Beck syns om jødene", sier Ala. "Dere får én sjanse til å overleve. Fortell meg hvor jødene er", sier tyskeren truende og med iskald stemme. "Ok, ok, jeg er jøde, kan dere ikke se det? Bare ta meg med", sier Ala og ler. Angstsvetten drypper fra Claras panne ned i øynene på henne. Hun kan knapt tro sine egne ører.

Ala gjør narr av nazistene, selv om hun utmerket godt vet at alle som skjuler jøder, blir skutt sammen med dem hvis tyskerne finner dem.

Familien unnslipper holocaust

Fru Beck er kommet ut til hoveddøren og blander seg i samtalen. Hun ber soldatene tilgi den fjollete datteren.

"Å mamma, det er bare fordi vi aldri får gjester at jeg spøkte litt. Men hvordan kan de tro at en lojal familie av folketyskere ville skjule jøder?" spør Ala dristig, og kaster seg ut i en lang forklaring om hvor hardt livet er for det tyske mindretallet i Polen.

"Polakkene og ukrainerne sladrer om oss. For 20 år siden kjøpte en eller annen en sugge. Den viste seg å være steril, og nå, 20 år etter, blir selgeren beskyldt for å skjule jøder". En ny stemme bryter inn. Den tilhører tydeligvis en ung tysker, og varmen i stemmen avslører at han er betatt av Alas skjønnhet:

"Unnskyld bryderiet. Vi drar videre. Vi har andre rapporter å kontrollere".

Clara hører at døren blir lukket. Sjokket har tappet den 15 år gamle jenta for energi, og hun synker utmattet sammen i mørket. Ingen i skjulestedet tør å si et ord.

Vil du vite om Clara og familien kom seg unna nazistenes menneskejakt? Les hele artikkelen i Historie nr. 15/2014 her:

NB! Du må ha en profil på Historie for å laste ned artikkelen. Den er gratis å opprette, og det tar bare et øyeblikk. Når du klikker på nedlastingsknappen, får du mulighet til å opprette en profil.

Kanskje du er interessert i