Disney

Miniserien «A Small Light» tenner et lys for menneskeheten

Den tragiske historien om Frank-familien og deres nederlandske hjelper og beskytter Miep Gies blir i miniserien «A Small Light» omgjort til en vakker fortelling om kompromissløst mot og nestekjærlighet.

"Selv en vanlig sekretær, en husmor eller en tenåring kan på sin egen måte tenne et lite lys i et mørkt rom."

Ordene er Miep Gies' – Otto Franks sekretær – som hjalp til med å skjule Frank-familien da tyskerne begynte å deportere jøder fra Nederland til utryddelsesleirene.

TV-serien «A Small Light» retter atypisk ikke oppmerksomheten mot den verdenskjente jenta Anne Frank, men på familiens overhode, faren Otto, og hans mangeårige sekretær Miep Gies.

Miep var en nær venn av Frank-familien og hjalp dem med å forbli skjult i Amsterdam mellom 1942 og 1944 i et hemmelig anneks til farens firmalokaler

Se traileren til serien her:

Video

Da en forræder anga de åtte jødene i skjulestedet, og SS sendte dem mot konsentrasjonsleirene, var det Miep Gies som fant og oppbevarte Anne Franks berømte dagbok for ettertiden.

Miep overlevde krigen og døde først i 2010, 100 år gammel. I løpet av livet mottok hun utallige utmerkelser for sin gjerning under andre verdenskrig, blant annet et ridderslag fra det nederlandske kongehuset og ærestittelen «Rettferdig blant nasjonene» fra Israel, men mente hele livet at hun ikke var noe spesielt – og slett ikke en helt.

«Jeg gjorde det ethvert annet anstendig menneske ville ha gjort», fastholdt hun til det siste.

Til tross for Frank-familiens tragiske skjebne er ikke miniserien en historie om sorg og fortvilelse, men om mot, idealisme og kompromissløs nestekjærlighet.

Serien går over åtte episoder og kan ses på Disney Plus.