Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Når fikk de allierte kjennskap til Holocaust?

Det var ingen hemmelighet at nazistene forfulgte og drepte jøder, men det gruoppvekkende omfanget av Hitlers utryddelsesleirer ble først avslørt i krigens siste måneder.

Photo 12 / Imageselect

Allerede flere år før 2. verdenskrig var slutt visste de allierte at nazistene tok livet av jøder.

Våren 1942 fortalte for eksempel amerikanske journalister som hadde vært i Tyskland at tyskerne drev “åpen jakt” på baltiske jøder og sannsynligvis hadde drept ca. 100.000 jøder bare i Baltikum.

© Shutterstock

Tusenvis av KZ-fanger mistet livet etter at leirene ble befridd fordi de utmagrede kroppene deres ikke klarte det plutselige inntaket av mat. Derfor måtte fangene “lære” å spise igjen over en lengre periode.

Senere samme år utga den polske eksilregjeringen i London en rapport som bekreftet at Hitlers soldater systematisk samlet og drepte polske jøder.

Opplysningene nådde også aviser i bl.a. England og USA. “Massakre på jøder – over 1.000.000 døde siden krigen begynte,” skrev London Times.

Den 13. desember 1942 skar den amerikanske radiojournalisten Edward R. Murrow gjennom: “Millioner av mennesker, de fleste jøder, blir samlet sammen med ubarmhjertig effektivitet og drept. Ordet ‘konsentrasjonsleir’ er ikke lenger nok – nå er det bare mulig å kalle det utryddelsesleirer.”

Storbritannia, USA og Sovjetunionen sendte fire dager senere ut en er­klær­ing som fastslo at Tyskland “nå setter Hitlers hensikt om å utrydde Europas jødiske befolkning ut i livet.”

De fleste KZ-leirene ble befridd da tyskerne trakk seg tilbake fra bl.a. Polen i krigens siste år.

Photo 12 / Imageselect

Fangedrakter

var det bare de yngste og sterkeste innsatte som fikk, de som kunne utføre tvangsarbeid. Striper på draktene gjorde det lettere å finne fangene hvis de flyktet.

Lommer

var sjeldne i KZ-leirene og satt ofte bare på drakter til fanger som utførte administrative oppgaver. Lommene gjorde det bl.a. mulig å skjule ekstra matrasjoner.

Amerikanerne

befridde Dachau den 29. april 1945 og brukte KZ-leiren til å gjennomføre en stor rettssak mot tyske krigsforbryt­ere. Bl.a. ble de fleste av leirens ledere dømt til døden.

Men omfanget av Holocaust ble ikke klart før KZ-leirene ble befridd i 1944-45.

“Soldatene ble møtt av et grusomt syn, lyder og lukter som gikk over all forstand – mishandling så enorm at en normal hjerne ikke kan fatte den,” skrev en amerikansk general.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul