Rekonstruksjon av likbrenningsprosessen.

Påstand: Kremering umulig

Likbrenning tar for lang tid, og man ville aldri ha rukket å kremere én million mennesker i hele Auschwitz' levetid, påstår skeptikerne.

17. januar 2011 av Else Christensen

PÅSTAND:: Det tar en time å brenne et lik i et krematorium, det ville derfor aldri latt seg gjøre å brenne 1,1 millioner mennesker på de tre til fire årene krematoriene i Auschwitz-Birkenau var i funksjon.

FAKTA: Påstanden er en klassiker blant fornektere, som konsekvent sammenligner nazistenes brenning av fanger med vanlig kremering. Her er formålet å gi de etterlatte en fin og jevn aske med hjem. Ovnen må derfor stenges av mellom hver kremering, slik at asken fra forskjellige lik ikke blir blandet.

Nazistene brukte i stedet metoder som best kan sammenlignes med industriell massebrenning. Fylles ovnen konstant med nye lik, får den en langt høyere gjennomsnittstemperatur. Dessuten går litt under halvparten av tiden i krematorier i dag reelt med til å brenne selve overkroppen.

Enda så uhyggelig det virker, så var dette noe nazistene kjente godt til. Derfor ble medlemmer av Sonderkommando beordret til å denge løs med jernstenger på overkroppen til de brennende likene. Ifølge overlevende ble dette kalt «å røre i likene». Praksisen gjorde kremeringstiden i ovnene betydelig kortere.

Kanskje du er interessert i