Keystone Press/Imageselect/Shutterstock

Hvem var den øverste toppnazisten som slapp unna straff?

En lang rekke toppnazister ble fengslet, avhørt og straffet etter 2. verdenskrig, men en helt sentral figur bak nazistenes folkedrap på jødene forsvant sporløst da Den røde hær nærmet seg Berlin.

Den høyest rangerte toppnazisten som verken er bekreftet død eller straffet for sine forbrytelser etter 2. verdenskrig er Heinrich Müller.

Han var sjef for Gestapo, Nazi-Tysklands hemmelige statspoliti, fra 1939 til -45 og var en av nøkkelpersonene bak Holocaust.

Müller var blant deltakerne på den såkalte Wannsee-konferansen i 1942, der folkemordet på Europas jøder ble organisert.

Müller ble sist observert av øyenvitner i Førerbunkeren i Berlin den 1. mai 1945. Hitler hadde begått selvmord dagen før, og Den røde hær kjempet seg frem mot Berlin.

Ifølge Hitlers pilot, Hans Baur, skal Heinrich Müller ha uttalt: “Vi kjenner russernes metoder. Jeg har ikke den minste intensjon om å bli tatt til fange av russerne”. Deretter forsvant alle spor av Gestapo-sjefen.

Amerikanske etterretningsdokumenter som ble frigitt i 2001 viser at de allierte lette iherdig etter Müller etter 2. verdenskrig.

Bl.a. ble Müllers familie overvåket, og i 1947 gjennomsøkte agenter Müllers tidligere elskerinnes bolig for å finne spor etter ham – uten hell.

Ifølge dokumentene hadde de allierte problemer med å kartlegge Müllers skjebne fordi han hadde et så vanlig tysk navn.

Ulike kilder har siden plassert Heinrich Müller i sovjetisk tjeneste i Moskva, på flukt i Panama og i en massegrav i Berlin etter krigen. Ingen av påstandene er underbygget.