En molotovcocktail er uhyggelig lett å lage. Den kan fremstilles i enhver redskapsbod eller i en tilfeldig kjøkkenvask.
Derfor fortsetter den å dukke opp som underdogens
dødbringende kasteskyts.
Følg molotovcocktailens brokete historie her med eksempler fra blant annet Spania, Finland, England og Ukraina.
Innholdsfortegnelse
- Hvordan fikk molotovcocktailen navnet sitt?
- En del av et våpenkappløp
- Brannbomber i den spanske borgerkrigen
- 6 millioner molotovcocktailer i Storbritannia
- Ingrediensene i en molotovcocktail
- Kan en molotovcocktail ødelegge en stridsvogn?
- Molotovcocktailer i protestdemonstrasjoner
- Molotovcocktailer brukt av US Marines i Irak
Hvordan fikk molotovcocktailen navnet sitt?
Navnet har sin opprinnelse i vinterkrigen fra 1939 til 1940, da Sovjetunionens utenriksminister Molotov i en rekke radiosendinger nektet for at landet hans var i ferd med å invadere Finland.
Han påsto derimot at Sovjetunionen bare leverte mat til de sultende finnene. Derfor begynte befolkningen med dårlig skjult sarkasme å kalle bombene fra fiendens fly for «molotovmatkurver».
Det tok ikke lang tid før de finske styrkenes håndlagde brannbomber fikk tilnavnet «molotovcocktail».
Du får alle detaljer om finnenes tapre kamp mot overmakten i artikkelen om vinterkrigen.
En del av et våpenkappløp
Molotovcocktailen var opprinnelig en del av et spesielt våpenkappløp. Den var nemlig svaret på en ny våpenforms entré på kampplassen: stridsvognen.
Pansrede stridsvogner hadde gjort sitt inntog i 1917 under første verdenskrig på de alliertes side. De første stålvognene på larveføtter hadde mange barnesykdommer. De hadde det med å koke over, gå i stå eller havarere i bombekratrene i ingenmannsland. Men de spredte også død og ødeleggelse – og ikke minst: frykt. Da stridsvognen først var satt til verden, ville derfor alle ha den.
I dag forbinder mange molotovcocktailen med undertrykte folks frihetskamp, men det er faktisk fascister som tilskrives æren for å være de første til å benytte seg av en brannbombe i stil med den senere molotovcocktailen.
Brannbomber i den spanske borgerkrigen
Molotovcocktailer fikk sin ilddåp under den spanske borgerkrigen i slaget om Seseña.
Høsten 1936 nærmet general Francos styrker, nasjonalistene, seg med foruroligende fart Madrid, som var under republikanernes herredømme. Republikanerne hadde imidlertid en trumf i ermet.
Hæren hadde nemlig nettopp blitt forsterket med sovjetiske T-26-tanks. Det var derfor med en styrke på 15 den gang hypermoderne tanks at den republikanske hæren kunne iverksette en motoffensiv ved Seseña, som ligger 30 kilometer fra Madrid.
De nye sovjetiske tanksene var både slagkraftige og effektive, men nasjonalistene hadde på sin side funnet på et triks som har brennemerket Seseñas sovjetiske stridsvognstyrke til evig tid.
I slagets hete klarte nemlig nasjonalistene å isolere tre stridsvogner og sette dem ut av kraft med et nytt improvisert våpen: en enkel brannbombe. Denne forløperen for molotovcocktailen besto av kun tre ting:
- en flaske
- bensin
- en tennsats i form av et en stoffbit som var fuktet i en brennbar væske
Ånden var nå ute av flasken, og i resten av krigen ble den spanske cocktailen brukt av både nasjonalister og republikanere.
6 millioner molotovcocktailer i Storbritannia
Andre verdenskrig begynte katastrofalt for britene. Etter få ukers krig var de allierte overmannet i nazistenes Blitzkrieg. Bare en feberredning i form av evakueringen ved Dunkerque i mai/juni 1940 sikret at ikke alle britiske og allierte styrker strandet på kysten av Nord-Frankrike.
Etter Dunkerque spredte panikken seg i Storbritannia, og England begynte å belage seg på invasjon. Det involverte også å hente inspirasjon fra brannbombene fra den spanske borgerkrigen og finnenes molotovcocktailer.
General Ironside, sjefen for den britiske generalstaben, beskrev i juni 1940 sin visjon for bruken av molotovcocktailer i Storbritannia til ledere av «Home Guard», det britiske heimevernet:
«I want to develop this thing they developed in Finland, called the ‘Molotov cocktail’, a bottle filled with resin, petrol and tar which if thrown on top of a tank will ignite, and if you throw half a dozen or more on it you have them cooked.»
Disse tankene resulterte i at det i løpet av 1940 ble satt i gang en gigantisk produksjon av britiske brannbomber. Bombene gikk under navnene A.W. Bomb, SIP Grenade eller NO. 76 Grenade. Totalt ble det produsert ikke mindre enn seks millioner britiske molotovcocktailer. Invasjonen kom som bekjent aldri, og tiltroen til brannbombenes effektivitet ble også gradvis redusert.
Ingrediensene i en molotovcocktail
Kan en molotovcocktail ødelegge en stridsvogn?
Mye har skjedd innen tanksteknologi siden den spanske borgerkrigen. Pansringen til moderne stridsvogner er i dag så massiv med tykke stålplater, kevlar og nanoteknologiske keramiske plater at en molotovcocktail sjelden kan forårsake mye skade.
Hvis en tanks skal ufarliggjøres i kortere eller lengre tid, krever det mye flaks og presisjon.
Ventilasjonssystemet i en tanks er et svakt punkt på papiret, men moderne tanks er utstyrt for å tåle både kjemiske, biologiske og til og med atomangrep.
En molotovcocktail kan i beste fall forårsake skade på ytre installasjoner på stridsvognen som antenner, eksterne våpensystemer og optisk utstyr. I tillegg kan den generelle panikken, varmen fra brannbomben og røyken som utvikles, redusere effektiviteten til stridsvognen i lengre eller kortere perioder. Det kan gi muligheten til å sette inn nådestøtet med mer effektive våpensystemer eller med en veritabel kanonade av supplerende molotovcocktailer.
Molotovcocktailer i protestdemonstrasjoner
Molotovcocktailer har siden 60-årene vært et foretrukket våpen i tilspissede politiske protestdemonstrasjoner, studentopprør og andre former for sivile protester. De brukes her ofte som supplerende kasteskyts til stein og andre improviserte prosjektiler.
I denne typen konfrontasjoner er det ofte ikke stridsvogner demonstrantene møter, men heller politifolk eller soldater til fots kun med skjold og hjelmer som beskyttelse. Denne typen infanteri kan støttes av pansrede mannskapskjøretøy og vannkanoner.
I denne typen konfrontasjoner er molotovcocktailen plutselig på høyde med motstanderne i våpenkappløpet. De fleste har i hvert fall sikkert flere bilder på netthinnen av politikjøretøy som er satt i brann av en fulltreffer fra en molotovcocktail.
Molotovcocktailer brukt av US Marines i Irak
Molotovcocktailen har ofte vært den svakere parts middel til å slå til igjen. Derfor kan det virke rart at verdens mest avanserte militærregime i nyere tid også har studert den anarkistiske kokeboka. Amerikanske marinestyrker brukte sin egen versjon av molotovcocktailen under det andre slaget ved Fallujah i 2004.
Denne konflikten ble i utpreget grad utkjempet som en bykrig, og her improviserte US Marines sin helt egen blanding av molotovcocktailen. Den besto av 1 del vaskemiddel og 2 deler bensin. Den amerikanske vaskepulverbomben ble spesielt brukt under bykamper for å brenne opprørere ut husene og bygningene de gjemte seg i.
Når amerikanere, som har tilgang til de mest sofistikerte våpensystemene i verden, finner plass til noe så primitivt som en molotovcocktail i våpenarsenalet sitt, kan det bare bety én ting: Dagene for molotovcocktailen er ennå ikke talte.