Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Over 3000 mennesker døde som følge av Enhet 731s medisinske eksperimenter.

© Bridgeman
Krig - Andre verdenskrig

Japan identifiserer medlemmene av fryktet enhet

Japanske myndigheter har satt navn på medlemmene av militærenheten ”731”, som under andre verdenskrig foretok dødelige, medisinske eksperimenter på mange tusen fanger.

En liste med til sammen 3607 navn, stillingsbetegnelser og personlige opplysninger på japanske soldater, leger, sykepleiere, kirurger og ingeniører som før og under andre verdenskrig utførte medisinske eksperimenter på levende fanger, er for første gang offentliggjort i Japan.

Det skriver flere internasjonale medier, blant dem den britiske avisa the Guardian og den japanske avisa the Japan Times.

”Det er første gang at nesten alle de riktige navnene og adressene på enhetens medlemmer er offentliggjort som et offisielt dokument”, uttaler professor Katsuo Nishiyama fra Shiga University of Medical Science i Japan til den japanske avisa. Han har jobbet i en årrekke for å få informasjonen frigitt.

Medisinske eksperimenter på levende

Enhet 731 var en hemmelig hærenhet som ble opprettet i 1936 med mål om å utvikle biologiske våpen til den japanske hæren.

I sitt arbeid sto enheten bak en lang rekke grufulle, medisinske eksperimenter og forsøk utført på levende menn, kvinner og barn fra blant annet Kina, Korea og Sovjetunionen.

Eksperimentene ble foretatt på fangene uten bedøvelse, og omfattet blant annet injeksjon av sykdommer som tyfus, kolera og tuberkulose samt fjerning og omplassering av fangenes lemmer og organer.

Over 3000 fanger døde som følge av eksperimentene.

Aper eller mennesker?

Det er Japans nasjonalarkiv som har utlevert medlemslisten til Katsuo Nishiyama.

Han vil blant annet undersøke om en bestemt forsker som var medlem av enheten, og som siden oppnådde akademisk anerkjennelse for en rekke forskningsresultater, bygde sine resultater på forsøk med aper, slik han selv påsto, eller om resultatene snarere hvilte på menneskeforsøk utført under krigen.

Nishiyama vurderer dessuten å offentliggjøre hele listen på nettet i håp om at offentliggjøringen vil kaste nytt lys over enhetens grusomme historie.

Les også:

special air service in jeeps
Andre verdenskrig

Hvor gammelt er Special Air Service?

3 minutter
Andre verdenskrig

Nederlandsk minesveiper unngår skjebnen

2 minutter
Krig

Lynguide: Opiumskrigene

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul