Huddyhuddy/Wikimedia Commons
Chiune Sugihara

Japans «Schindler» reddet 6000 jøder

Til tross for misbilligelse fra sine foresatte utstedte den japanske diplomaten Chiune Sugihara visum til jøder på flukt under andre verdenskrig. Sommeren 1940 jobbet han alle døgnets våkne timer.

Jernbanestasjonen i den litauiske byen Kaunas var full av desperate jøde den 4. september 1940. De hadde flyktet fra det tyskokkuperte Polen, og nå forsøkte alle å komme seg til et tog som sto klart til avgang.

Inne i toget arbeidet den japanske visekonsulen Chiune Sugihara på høytrykk. Konsulatet i Kaunas hadde blitt stengt kort tid før og Sugihara kaldt hjem, men inne i kupeen sin fortsatte han å stemple transittvisa som ville gi innehaveren rett til å reise med den transsibirske jernbanen til Japan.

Jødene drømte om USA

Sugihara var utstasjonert i Kaunas da Litauen ble okkupert av Den røde armé i juni 1940. Visekonsulen ble på sin post og begynte å utstede transittvisa til jødiske flyktninger.

Med transittvisaene hans kunne jødene nå det japanskokkuperte Shanghai i Kina. Herfra kunne de seile til Japan og videre til USA.

Chiune Sugihara, Sugihara House, Kaunas, Litauen

Besøkende på Sugihara House-museet i Kaunas kan i dag se en rekonstruksjon av Sugiharas skrivebord fra 1940.

© Adam Jones/Wikimedia Commons

For å komme i betraktning til et japansk transittvisum måtte jødene fremvise visum til sin endelige destinasjon og ha en viss formue. Flertallet av jødene hadde verken visum eller penger – og Sugihara valgte å ignorere reglene.

Historikerne anslår at Sugihara klarte å utstede 6000 transittvisa sommeren 1940. Hans siste hilsen til jødene på stasjonen lød:

«Tilgi meg. Jeg kan ikke skrive flere. Jeg ønsker dere det beste.»

Sugiharas gjerning ble glemt

I flere tiår fikk Sugihara ingen anerkjennelse for sin innsats under andre verdenskrig. Det endret seg i 1984, da det israelske holocaustmuseet Yad Vashem ga den 84 år gamle japaneren en medalje og den ærefulle tittelen «Rettferdig blant nasjonene». Prisen hedrer ikke-jøder for deres innsats under Holocaust.

Det er anslått at etterkommerne etter jødene Sugihara reddet, teller over 100 000 mennesker.