Japansk ubåt løser Pearl Harbor-gåte

Historiker mener å ha funnet en japansk miniubåt som deltok i angrepet på den amerikanske flåtebasen i Pearl Harbor i 1941.

Miniubåten ligger på havets bunn i tre deler. Bildene stammer fra et videoopptak.

Det var ikke bare japanske fly som i 1941 senket deler av den amerikanske stillehavsflåten i Pearl Harbor på Hawaii. En amerikansk historiker er overbevist om at han har funnet restene av en japansk miniubåt som senket minst et amerikansk krigsskip. Ifølge eksperter kan funnet gi svar på en gåte som forskere har debattert i nesten 70 år.

Krigsskipet USS Oklahoma ble truffet av japanske torpedoer og gikk til bunns ved Pearl Harbor.

Den 24 meter lange ubåten ble funnet omtrent fem kilometer fra Pearl Harbor. Historikerne har lenge visst at fem japanske miniubåter deltok i angrepet. Fire ble ødelagt før de fikk fyrt av torpedoene. Skjebnen til den femte har vært ukjent, helt til en dykker sendte bilder til historikeren Parks Stephenson av en ubåt han hadde fotografert på havbunnen. Han var ikke i tvil om at den gåtefulle femte ubåten omsider var funnet.

«Straks jeg så baugen med den karakteristiske «garnkutteren», visste jeg at vi hadde lokalisert den femte miniubåten», sier Stephenson. Historikeren mener å ha funnet bevis for at ubåten rakk å avfyre begge de 400 kilo tunge torpedoene sine, og at den med det senket slag-skipet USS Oklahoma.