Jødisk terrorist ville drepe Churchill

Et prominent medlem av den jødiske «Sterngruppen» hadde i 1944 planer om å drepe Storbritannias statsminister for å presse britene ut av Palestina.

Militante jøder vurderte å sende agenter til Storbritannia for å ta livet av fremstående­ politikere.

Nylig offentliggjorte dokumenter fra den britiske etterretningstjenesten MI5 avslører at jødiske terrorister vurderte et attentat på Storbritannias statsminister­ Winston Churchill.

Planen ble lansert i 1944 av Eliyahu Bet-Zuri – et prominent medlem av den såkalte Sterngruppen, som utkjempet en blodig terrorkrig mot de britiske styrkene i Palestina i håp om å kunne opprette en jødisk stat.

Ifølge MI5-dokumentene kom opplysningene fra et annet medlem av Sterngruppen, som britene fengslet i 1945. Under avhørene kom det frem at Bet-Zuris plan var å sende agenter til Storbritannia for å myrde enten statsministeren eller andre sentrale medlemmer av den britiske regjeringen. Planen ble imidlertid aldri iverksatt.

I november 1944 myrdet Bet-Zuri og et annet Stern-medlem i stedet lord Moyne – Storbritannias øverste representant i Midtøsten og nær venn av Winston Churchill. Begge attentatmennene ble tatt etter kort tid og dømt til døden.

Eliyahu Bet-Zuri ble hengt i Kairo i mars 1945.