Josephine Baker hjalp La Résistance

Hemmeligstemplede dokumenter avslører at Josephine Baker arbeidet for den franske motstandsbevegelsen.

Amerikanskfødte Josephine Baker slo gjennom i Paris på 1920-tallet, der hun ble kjent for sin dristige dans. Hun ble senere den første svarte, kvinnelige verdensstjernen.

© akg/scanpix & ap/polfoto

Historikere har offentliggjort et arkiv med tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter som viser hvordan den franske motstandsbevegelsen – La Résistance – opererte under andre verdenskrig.

Josephine Baker var uselvisk

Arkivet var i flere tiår oppbevart på Vincennes-slottet øst for Paris og inneholder blant annet rapporter, brev og foto fra både motstandsbevegelsens agenter, Vichy-styret og tyske myndigheter.

Dokumentene inneholder også saks- mapper på flere kjendiser – blant dem sangeren og danseren Josephine Baker, som hjalp La Résistance under krigen.

Et notat om Baker fra 1943 forteller at «hun utviser stor hengivenhet og er helt uselvisk. Som en vennlig og livlig person er hun i stand til å gjøre oss stor tjeneste».

Bananskjørt og raslende perlekjeder hindret ikke verdensstjernen i å arbeide i det skjulte.

© Wikipedia

Snappet opp fortrolig informasjon

Baker opptrådte under krigen i hele Europa og snappet opp fortrolige opplysninger på ambassader og i selskaper, og formidlet dem videre til La Résistance.

Baker skrev opplysningene med usynlig blekk på noteark hun sendte til Frankrike.

Europa hadde utallige motstandsbevegelser

I motsetning til alle amerikanerne som flyktet fra Europa under 2. verdenskrig, ble Bakers lojalitet tydelig da hun ble i Paris. Men den kvinnelige superstjernen Josephine Baker var ikke alene om å gå imot det nazistiske Tyskland.

Polakken Witold Pilecki lot seg frivillig internere i konsentrasjonsleiren Auschwitz i 1940, der han ville organisere polakkene i leiren til motstand.

Allerede ved Pileckis ankomst ble det imidlertid tydelig at Auschwitz ikke var en normal fangeleir, og du kan lese den fulle historien om Pileckis opplevelse i Auschwitz her.