Bare en enkel lyspære kaster et blekt lys ut i suite 68 på Hotel Terminus ved jernbanestasjonen i Lyon. På en pinnestol midt i rommet sitter den jødiske vitenskapsmann Marcel Gompel og stirrer tomt i gulvet.
Gompel har havnet i klørne på Klaus Barbie – Gestapos beryktede sjef.
Den 29 år gamle nazisten har allerede slått Gompel med køller og holdt hodet hans under vann til lungene hans holdt på å sprenges. Men den stolte Gompel har ikke gitt tyskeren annet enn rasende blikk, så Klaus Barbie trekker frem sitt nøye uttenkte trumfkort.
En assistent fester kjettinger rundt anklene på fangen, og ved hjelp av et spill i taket heiser han Gompel opp til han henger med hodet ned.
Assistenten finner frem en skarp kniv, og de neste timene skjærer og flår han systematisk huden av vitenskapsmannen. Skrikene kan ikke høres på den travle gaten utenfor.
Men Barbie har ikke fått nok. Et badekar fylles med salmiakksprit som river i nesen, og på Gestapo-sjefens ordre senkes Gompel ned i karet.
Han stønner og vrir seg, og da han besvimer, vekker Barbie offeret ved å kaste kokende vann på den mishandlede kroppen. Deretter fortsetter avhørene for fullt. I tre døgn etter seansen vakler Gompel rundt mellom sine skrekkslagne medfanger.
Smerten er så intens at han verken kan ligge eller sitte. Da han til slutt dør, synger de andre fangene Marseillaisen mens de holder hverandre i hendene.
Bare ordet Gestapo, navnet på nazistenes hemmelige politi, fikk jøder og motstandsfolk i de tyskokkuperte områdene til å kaldsvette.
Gestapistene ignorerte i stor stil Genèvekonvensjonenes regler, og utviklet stadig grusommere torturmetoder.
I Lyon gikk en mann lenger enn selv den øverste lederen, Heinrich Himmler, kunne drømme om: Klaus Barbie var den mest brutale Gestapo-bøddelen av alle.
Verdenskrigen splittet familien
Da Klaus Barbie blir født i 1913, tyder ingenting på at han skal bli noe annet enn en ordentlig samfunnsborger.
Foreldrene, Anna og Nikolaus Barbie, er godt likte katolikker og respekterte lærere i den vesle landsbyen Udler sør for Bonn. Lokalbefolkningen kjenner Klaus som en vennlig og oppvakt gutt som snakker med alle han møter.
Men første verdenskrig river familieidyllen i stykker. Faren vender hjem fra langvarig fangenskap i Frankrike – et land han under det ufrivillige oppholdet har lagt for hat. Han er traumatisert etter kampene og har granatsplinter i nakken.
De forferdelige minnene holder han på avstand med alkohol, og han blir voldelig mot sin kone og de to sønnene.
Derfor er det en lettelse for Klaus å bli sendt på kostskole i Trier i 1923, der han viser seg å være så flittig og flink at han etter skolen søker seg inn på teologistudiet ved universitetet.
Så kommer skjebneåret 1933. Først tar nazistene makten i Tyskland, og i juni dør Barbies yngre bror av sykdom.
Da også den alkoholiserte faren dør, synker unge Klaus ned i dyp depresjon.
Det gjør vondt verre at han må skrinlegge de kostbare studieplanene.
Klaus Barbie er nemlig født utenfor ekteskap, og i det stokk konservative Tyskland kommer han dermed ikke til å arve en eneste mark. Fremtiden virker håpløs.
Den unge og intelligente Klaus Barbie finner imidlertid snart en annen karrierevei.
Etter to år som et villig og fanatisk medlem av Hitlerjugend blir han i september 1935 tatt opp i etter-
retningstjenesten SD, som er underlagt SS. Det er som å få en ny familie, med et sterkt samhold og klart definerte fiender.
De neste årene trenes Barbie intenst i politiarbeid og avhørsteknikker, der alle «fiender av staten» kan knekkes.
Fra 1940 går det fort. I april forfremmes Klaus Barbie til SS-Untersturmführer (sekondløytnant).
Han gifter seg fem dager senere, og blir deretter stasjonert i det okkuperte Amsterdam i mai, der han går til arbeidet med stor iver.
Barbie samler ivrig inn etterretninger og holder tilbake arresterte jøder i en nyopprettet getto, før han sender tusener med togene til konsentrasjonsleirene Buchenwald og Mauthausen.
Effektiviteten blir lagt merke til i Gestapoledelsen. Barbie forfremmes til kaptein, og sendes i november 1942 til Lyon i Frankrike som sjef for Gestapo.