Se traileren til Krigens brorskap
Flyplass vakte krigen til live
Krigens brorskap er basert på historikeren Stephen Ambroses bok med samme navn samt oppfølgeren D-Day om Easy-kompaniet og soldatenes opplevelser i Europa i de siste månedene av 2. verdenskrig. Ambrose tygget seg gjennom et utall av soldatenes personlige brev og dagbøker og intervjuet krigsveteraner i hundrevis av timer over en periode på seks år.
Resultatet er en utrolig detaljert og personlig gjengivelse av 2. verdenskrig – fortalt av de soldatene som opplevde redslene på egen kropp og sjel. Og TV-serien klarer å omskape boksidene til brutal underholdning uten å gå på akkord med fakta.
Eller som krigsveteranen William Guarnere fra Easy-kompaniet sa det etter premieren: «Det er umulig å gjengi begivenhetene helt perfekt. Men jeg vil si at serien er så nøyaktig som overhodet mulig.»
Den nøyaktige skildringen av Easy-kompaniets kamper i Europa er spesielt imponerende i betraktning av at det meste av Krigens brorskap ble filmet på den gamle 445 hektar store flyplassen og flyfabrikken Hatfield Aerodrome i Hertfordshire i England. Her er det bl.a. bygget en standardisert by som med små endringer kunne fungere som hele 11 forskjellige europeiske byer og landsbyer.
Ikke på noe tidspunkt bryter kulissene illusjonen om at vi befinner oss i Europa midt under krigens redsler. Alt fra soldatenes beinharde trening i USA til tyskernes Ardenneroffensiv i Bastogne har blitt gjenskapt med nidkjær sans for historiske detaljer.
Autentisitet var også viktig i seriens mange kostymer og våpen; f.eks. er M1 Garand-geværene til de amerikanske soldatene ekte og stammer fra krigen. I kampscenene blir de avfyrt av skuespillerne med løst krutt.
Et av de mest unike aspektene ved Krigens brorskap er at hver episode innledes med intervjuer med de gamle veteranene fra Easy-kompaniet, som husker tilbake på sine opplevelser knyttet til de begivenhetene som episoden handler om. Slik blir samspillet mellom virkelighetens soldater og fiksjonsserien utrolig sterkt og gir et snev av dokumentar.
Det er likevel verdt å merke seg at når serien så hardnakket bygger på Easy-kompaniets erindringer, rommer den også noen fallgruver: F.eks. stilles pilotene som skal føre fallskjermsoldatene frem til målet, ofte i et dårlig og lettere inkompetent lys. Men det er basert på soldatenes oppfatning av de kaotiske flygningene – ikke hva som egentlig skjedde i cockpiten.
Som i all annen historisk fiksjon er det også flere steder hvor autentisiteten har måttet vike for dramaturgi og forståelse. Soldatene tar f.eks. av seg hjelmen flere ganger slik at seeren vet hvem som er hvem, selv om det nok sjelden skjedde i en krigssone.
Blir aldri overgått
Det er alltid mulig å finne feil i historisk fiksjon, men sammenlignet med de aller fleste filmer og serier er og blir Krigens brorskap
imponerende autentisk. Og som skildring av opplevelsene til en bestemt gruppe soldater er serien intet mindre enn uovertruffen.
Mer enn to tiår etter premieren har den på mange måter fortsatt ikke blitt overgått.
HISTORIES DOM: 6/6 STJERNER