LANDMARK MEDIA/Imageselect

*Krigens brorskap* er historisk god TV

Rå realisme og tett samarbeid med krigsveteranene gjør Steven Spielbergs serie til en milepæl i skildringen av 2. verdenskrig som ennå ikke er overgått.

I 1998 imponerte regissøren Steven Spielberg og skuespilleren Tom Hanks med krigsfilmen Saving Private Ryan. Filmens åpningsscene av landgangen i Normandie under D-dagen i 1944 flyttet grensene for hvor eksplisitt og gripende krig kan skildres.

Tre år senere rippet Spielberg og Hanks igjen opp i USAs krigstraumer med Krigens brorskap, som følger en gruppe soldater fra Easy-kompaniet, som var en del av amerikanernes 506. fallskjerminfanteriregiment under 2. verdenskrig. I produksjonen inngikk 10 000 statister, 500 taleroller og et budsjett på over en milliard kr – noe som gjorde den til verdens dyreste TV-serie.

Heldigvis var Krigens brorskap verdt alle pengene. Den rå realismen som gjorde Saving Private Ryan uforglemmelig, gjennomsyrer hver eneste episode som ble skapt i samarbeid med gjenlevende veteraner fra Easy-kompaniet.

Se traileren til Krigens brorskap

Flyplass vakte krigen til live

Krigens brorskap er basert på historikeren Stephen Ambroses bok med samme navn samt oppfølgeren D-Day om Easy-kompaniet og soldatenes opplevelser i Europa i de siste månedene av 2. verdenskrig. Ambrose tygget seg gjennom et utall av soldatenes personlige brev og dagbøker og intervjuet krigsveteraner i hundrevis av timer over en periode på seks år.

Resultatet er en utrolig detaljert og personlig gjengivelse av 2. verdenskrig – fortalt av de soldatene som opplevde redslene på egen kropp og sjel. Og TV-serien klarer å omskape boksidene til brutal underholdning uten å gå på akkord med fakta.

Eller som krigsveteranen William Guarnere fra Easy-kompaniet sa det etter premieren: «Det er umulig å gjengi begivenhetene helt perfekt. Men jeg vil si at serien er så nøyaktig som overhodet mulig.»

Veteraner husket feil begravelse

© Claudia's Journal

Serien: Blithe blir drept av kule i halsen

I 3. episode blir soldaten Albert Blithe truffet i halsen. Han overlever, men i etterskriftet avsløres det at Blithe aldri kom seg etter skuddsåret og døde i 1948.

© Wiki Commons

Virkeligheten: Blithe døde av nyresvikt

Flere fra Easy-kompaniet husket feil da de fortalte Stephen Ambrose at de gikk i Blithes begravelse i 1948. Blithe overlevde sårene og deltok bl.a. i Koreakrigen. Han døde av nyresvikt i 1967.

Den nøyaktige skildringen av Easy-kompaniets kamper i Europa er spesielt imponerende i betraktning av at det meste av Krigens brorskap ble filmet på den gamle 445 hektar store flyplassen og flyfabrikken Hatfield Aerodrome i Hertfordshire i England. Her er det bl.a. bygget en standardisert by som med små endringer kunne fungere som hele 11 forskjellige europeiske byer og landsbyer.

Ikke på noe tidspunkt bryter kulissene illusjonen om at vi befinner oss i Europa midt under krigens redsler. Alt fra soldatenes beinharde trening i USA til tyskernes Ardenneroffensiv i Bastogne har blitt gjenskapt med nidkjær sans for historiske detaljer.

Autentisitet var også viktig i seriens mange kostymer og våpen; f.eks. er M1 Garand-geværene til de amerikanske soldatene ekte og stammer fra krigen. I kampscenene blir de avfyrt av skuespillerne med løst krutt.

KZ-leir var allerede befridd

© HBO

Serien: Easy-kompaniet befrir utsultede KZ-fanger

Et av seriens mest uforglemmelige øyeblikk inntreffer da Easy-kompaniet oppdager KZ-leiren Kaufering i Sør-Tyskland og tar imot de avkreftede fangene som hulkende stavrer dem i møte.

© United States Holocaust Memorial Museum

Virkelighet: KZ-leiren var befridd før kompaniet kom

Kaufering ble befridd noen dager før Easy-kompaniet nådde frem til leiren. Det var bare noen få levende fanger igjen siden nazistene hadde sendt de fleste på en dødsmarsj til andre konsentrasjonsleirer.

Et av de mest unike aspektene ved Krigens brorskap er at hver episode innledes med intervjuer med de gamle veteranene fra Easy-kompaniet, som husker tilbake på sine opplevelser knyttet til de begivenhetene som episoden handler om. Slik blir samspillet mellom virkelighetens soldater og fiksjonsserien utrolig sterkt og gir et snev av dokumentar.

Det er likevel verdt å merke seg at når serien så hardnakket bygger på Easy-kompaniets erindringer, rommer den også noen fallgruver: F.eks. stilles pilotene som skal føre fallskjermsoldatene frem til målet, ofte i et dårlig og lettere inkompetent lys. Men det er basert på soldatenes oppfatning av de kaotiske flygningene – ikke hva som egentlig skjedde i cockpiten.

Som i all annen historisk fiksjon er det også flere steder hvor autentisiteten har måttet vike for dramaturgi og forståelse. Soldatene tar f.eks. av seg hjelmen flere ganger slik at seeren vet hvem som er hvem, selv om det nok sjelden skjedde i en krigssone.

Kompaniet drakk Görings vin

© HBO

I serien: Soldatene inntar Hitlers sommerhus

Etter Hitlers selvmord 30. april inntar Easy-kompaniet diktatorens forlatte ferieresidens Berghof. Soldatene tømmer Görings vinkjeller og feirer at krigen er slutt for deres vedkommende.

© RareHistoricalPhotos/Sanna Dullaway

Virkeligheten: Menige drakk seg fulle

Det er usikkert om Easy-kompaniet var de aller første som kom til Berghof. Men det er iallfall sikkert at de tømte Görings dyre flasker. Flere soldater ble sett kjørende beruset gjennom byen Berchtesgaden om natten.

Blir aldri overgått

Det er alltid mulig å finne feil i historisk fiksjon, men sammenlignet med de aller fleste filmer og serier er og blir Krigens brorskap
imponerende autentisk. Og som skildring av opplevelsene til en bestemt gruppe soldater er serien intet mindre enn uovertruffen.

Mer enn to tiår etter premieren har den på mange måter fortsatt ikke blitt overgått.

HISTORIES DOM: 6/6 STJERNER