Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Krigsmaskot med fire poter mister sitt rasistiske navn

Under 2. verdenskrig hadde britenes 617. skvadron – de såkalte “Dambusters” – en maskot som nå har fått gravmælet sitt endret.

Popperfoto / Getty Images

Det britiske flyvåpenet Royal Air Force (RAF) har fjernet et navn på en gravstein i Scampton i England.

I graven ligger de jordiske restene av en svart labrador som var maskot for flyvåpenets 617. skvadron under 2. verdenskrig.

Hunden het "Nigger" - et ord som i dag betraktes som en sterkt nedsettende betegnelse for en person av afrikansk avstamning. RAF har meddelt at det ikke lenger vil gi en fremtredende plass til en så støtende glose.

Årsaken til at hunden i det hele tatt har en gravstein, er at den tilhørte en av krigens mest berømte flyenheter. Britenes 617. skvadron sto bak bombingen av tre viktige tyske demninger den 16.-17. mai 1943.

Den såkalte "Operation Chastise" sikret aksjonens piloter stor berømmelse i britisk offentlighet, der de fikk tilnavnet "Dambusters".

Labrador ble maskot for britiske piloter

Hunden omkom i tragisk ulykke

Labradoren tilhørte Guy Gibson – flysjef for den 617. skvadron. Han hadde ofte hunden med seg når han fløy øvelsesturer, og snart begynte enheten å betrakte den svarte hunden som en maskot.

Til Gibsons og skvadronens sorg omkom hunden samme dag som de utførte sitt berømte bombetokt. Labradoren ble overkjørt av en bil på basen og senere begravd.

Beslutningen om at navnet nå skulle fjernes fra gravsteinen ble møtt med kritikk fra parlamentsmedlemmet Sir Edward Leigh:

"Det er nødvendig å forklare fortiden, undervise i den og ta lærdom av den - ikke omskrive den."

Les også:

Krig

Verdens eldste flyvåpen så dagens lys i 1918

1 minutt
battle of britain dogfight
Slag under andre verdenskrig

Lynguide: Luftkrigen mot Hitler

3 minutter
Andre verdenskrig

Hvem bombet først under andre verdenskrig?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul