Popperfoto / Getty Images

Krigsmaskot med fire poter mister sitt rasistiske navn

Under 2. verdenskrig hadde britenes 617. skvadron – de såkalte “Dambusters” – en maskot som nå har fått gravmælet sitt endret.

Det britiske flyvåpenet Royal Air Force (RAF) har fjernet et navn på en gravstein i Scampton i England.

I graven ligger de jordiske restene av en svart labrador som var maskot for flyvåpenets 617. skvadron under 2. verdenskrig.

Hunden het "Nigger" - et ord som i dag betraktes som en sterkt nedsettende betegnelse for en person av afrikansk avstamning. RAF har meddelt at det ikke lenger vil gi en fremtredende plass til en så støtende glose.

Årsaken til at hunden i det hele tatt har en gravstein, er at den tilhørte en av krigens mest berømte flyenheter. Britenes 617. skvadron sto bak bombingen av tre viktige tyske demninger den 16.-17. mai 1943.

Den såkalte "Operation Chastise" sikret aksjonens piloter stor berømmelse i britisk offentlighet, der de fikk tilnavnet "Dambusters".

Hunden omkom i tragisk ulykke

Labradoren tilhørte Guy Gibson – flysjef for den 617. skvadron. Han hadde ofte hunden med seg når han fløy øvelsesturer, og snart begynte enheten å betrakte den svarte hunden som en maskot.

Til Gibsons og skvadronens sorg omkom hunden samme dag som de utførte sitt berømte bombetokt. Labradoren ble overkjørt av en bil på basen og senere begravd.

Beslutningen om at navnet nå skulle fjernes fra gravsteinen ble møtt med kritikk fra parlamentsmedlemmet Sir Edward Leigh:

"Det er nødvendig å forklare fortiden, undervise i den og ta lærdom av den - ikke omskrive den."