I en artikkel i tidsskriftet Antiquity beskriver Birger Sticelbaut, arkeolog ved universitetet i Ghent i Belgia, og hans kolleger, hvordan de undersøkte skogsområdet ved hjelp av lidar (light detection and ranging).
Metoden går ut på å bruke laserstråler sendt fra en drone til å måle avstanden fra bakken til dronen. Målingen viser små høydeforskjeller i landskapet og danner grunnlaget for et 3D-bilde av skogbunnen.
Teknologiens hjelp er helt avgjørende, ettersom flyfoto ikke kan trenge gjennom trekronene på den flere hundre kvadratkilometer store slagmarken, og terrenget er for ufremkommelig til å undersøke til fots.
Kartlegging for å beskytte skogen
Så langt har metoden hjulpet forskerne med å identifisere rundt 1000 nye detaljer som artilleristillinger, utgravde forsvarsstillinger og bombekratere.
Funnene utfyller de historiske beskrivelsene av slaget, som Hitler innledet i et desperat forsøk på å snu krigslykken etter de alliertes fremrykning etter [D-dagen i juni 1944] (https://historienet.no/krig/2-verdenskrig/d-dagen).
Offensiven mislyktes, og fire måneder senere måtte tyskerne kapitulere.
Arkeologene håper at kartleggingen vil få myndighetene til å anerkjenne området som et krigsminnesmerke.
"Anerkjennelsen som krigsminnesmerke kan bidra til å beskytte området mot ødeleggende tiltak som avskoging", skriver forskerne.