Militærkupp skulle legge Japan i ruiner
Etter bombingen av Hiroshima og Nagasaki er Japans keiser klar til å kapitulere. Men en liten gruppe fanatiske offiserer nekter å akseptere et ydmykende nederlag. De setter alt inn på å stoppe keiseren og fortsette krigen til siste slutt.

Det enorme keiserlige palasset i Tokyo var åsted for et drama som utspant seg natten før andre verdenskrig sluttet.
Et blodig drama begynner
Klokken er ett om natten 15. august 1945 i Tokyo. Det er bare en uke siden atombombene utslettet Hiroshima og Nagasaki.
Illevarslende hyler sirener, mens amerikanske bombefly skjærer seg gjennom nattehimmelen. Menn, kvinner og barn kryper sammen i sine små trehus og ber om at de ikke blir de neste ofrene for en atombombe. Samtidig brygger det opp til storm bak det japanske keiserpalassets murer.
Øverstbefalende for keiserens livgarde, general Mori, kikker opp på vegguret på kontoret. I motsetning til resten av den japanske befolkningen vet han at krigen snart er slutt. Om elleve timer, når radiostasjonen NHK spiller av opptakene med keiser Hirohitos kapitulasjonstale, vil folket vite at andre verdenskrig er over, og Japan har tapt.
Overfor general Mori sitter to unge offiserer: oberst Ida og oberst Shiizaki. De tilhører en hemmelig gruppe offiserer som mener det er en stor skam å overgi seg. For dem fins det bare én vei – å kjempe til siste slutt og dø en ærefull død på slagmarken.
For å unngå nederlagets skam har de satt i gang en plan som skal hindre keiserens tale i å bli kringkastet. Deretter satser de på at landets offiserer vil støtte opp om deres ærefulle kamp. De to oberstene sitter tause og venter på at komplottets hjerne, major Hatanaka, skal dukke opp.
Ventetiden er ulidelig, og til slutt føler Ida seg tvunget til å ta ordet:
«General Mori, vi tror fortsatt det fins en mulighet for å redde Japan fra en beskjemmende overgivelse til fienden. Men da må keiserens vakter slutte seg til oss», sier han.
«Jeg sympatiserer med dere, og jeg respekterer deres foretagende. Under andre omstendigheter ville jeg kanskje også ha delt synspunktene deres, men det er ikke lenger mulig. Jeg har sverget på å overholde keiserens ønske», sier Takeshi Mori. Hans ansvar er å beskytte Japans guddommelige keiser, som akkurat nå befinner seg noen hundre meter fra generalens kontor.
I samme øyeblikk kommer major Hatanaka til syne i døråpningen. Han tror i første omgang at Mori støtter kuppet, men da det går opp for Hatanaka at Mori ikke vil slutte seg til opprøret, ser han rødt. Han trekker pistol og dreper generalen. Sekundet etter blir Moris mest betrodde medarbeider halshogd. Hodet lander på det blodige gulvet i kontoret, og oberst Ida ser forferdet opp på Hatanaka.
«Vi har ikke tid til å diskutere det, så jeg måtte gjøre kort prosess. Hva skulle jeg ellers ha gjort?» roper Hatanaka retorisk ut i lokalet.
Nå er det ingen vei tilbake. Kuppet er i gang, og Hatanaka skrir resolutt til handling. Han griper general Moris offisielle stempel og trykker det på en falsk ordre som han har skrevet på forhånd.
Ordren overdrar kommandoen over keiserens livgarde til Hatanaka, slik at han kan bruke troppene til å gjennomsøke palasset i jakten på opptaket av keiserens tale. Suksess er tross Moris uforutsette motstand innen rekkevidde – og Hatanaka ser frem til å kunne redde sin egen og Japans ære. Han er klar til å ofre sitt eget og millioner av andre japaneres liv for saken. Selv om det betyr Japans totale utslettelse.
Et ultimatum fra Harry S. Truman
Forhistorien utspilte seg et par uker tidligere, torsdag 26. juli 1945, da keiser Hirohito og staben hans hadde fått et
ultimatum fra de alliertes toppmøte i Potsdam. Her krevde USAs president Harry S. Truman, den britiske statsministeren Winston Churchill, og lederen for den nasjonalistiske regjeringen i Kina, Chiang Kai-shek, japanernes øyeblikkelige og betingelsesløse overgivelse. Konsekvensene ved å ignorere kravene ville være skjebnesvangre:
«De allierte oppfordrer den japanske regjeringen til en betingelsesløs kapitulasjon av alle væpnede styrker. Alternativet vil være øyeblikkelig og fullstendig ødeleggelse», lød ultimatumet.
Men den japanske regjeringen vurderte ikke engang overgivelse. I stedet proklamerte Japans statsminister, Suzuki, 28. juli 1945 at Japan ville ignorere Potsdam-erklæringen. Suzuki slo fast at de alliertes krav skulle møtes med mokusatsu – drepende stillhet. Japanerne fikk imidlertid snart merke at kravet om overgivelse ikke var tomprat. 6. august slapp amerikanerne atombomben «Little Boy» over den japanske byen Hiroshima og drepte 80 000 japanere på sekunder.
To dager senere erklærte Sovjetunionen, som hittil hadde holdt seg nøytral overfor Japan, krig mot Hirohitos keiserdømme, og dagen etter slapp amerikanerne enda en atombombe over Japan – denne gangen utslettet atomeksplosjonen byen Nagasaki lenger sør.
«Japan kan forvente et atomært regn av ødeleggelse dersom ikke Tokyo overgir seg raskt», kom det fra en stålsatt president Truman.
Det avgjorde saken for den japanske keiseren, som hadde fått rapporter om de omfattende ødeleggelsene i byene Hiroshima og Nagasaki. Ved middagstider 14. august satte en avklart keiser Hirohito seg ned sammen med sine ministre for å fortelle at han hadde til hensikt å imøtekomme fiendens krav om overgivelse.
«Jeg setter pris på soldatenes besluttsomhet om å ofre sine liv for sin keiser. Men en fortsettelse av krigen vil medføre døden for hundretusenvis av mennesker. Vår nasjon vil bli fullstendig ødelagt og redusert til aske. Hva som skjer med meg, er jeg ikke bekymret for. Det eneste som betyr noe er mitt folks liv», sa Hirohito mens tårene rant nedover ansiktet hans. Snart brøt resten av de tilstedeværende ut i gråt.
Hirohito forlot møtet for å spille inn kapitulasjonstalen sammen med to radioteknikere. Etter planen skulle keiserens tale kringkastes over radioen dagen etter. Det japanske folk skulle høre fra sin egen keisers munn at krigen og redslene nå var over for godt.