Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miniubåt oppdager krigsskip under rekorddykk

På 6,5 kilometers dyp har en bemannet miniubåt funnet vraket av en forsvunnet amerikansk destroyer fra 2. verdenskrig.

Wikimedia Commons

Stillehavskrigen var både blodig og voldsom, og det var her noen av de største sjøslagene fant sted under 2. verdenskrig,

Under et voldsomt slag den 25. oktober 1944 senket verdens tyngste slagskip, det japanske Yamato, den amerikanske destroyeren USS Johnston utenfor kysten av Filippinene.

Historikeren Parks Stephenson, som var med på prosjektet med å få miniubåten ned til vraket, forteller at USS Johnston ble truffet av ildkraft fra det største krigsskipet som noensinne er bygget og tok voldsomt igjen.

Men det var ikke nok til å stoppe japanerne.

Det 115 meter lange amerikanske krigsskipet gikk raskt til bunns, og bare 141 av skipets besetning på 327 overlevde.

Etter flere års leting har en bemannet miniubåt nå klart å finne vraket som ligger på 6500 meters dyp utenfor Filippinene. Turen med miniubåten ble gjennomført av det amerikanske undersjøiske leteselskapet Caladan Oceanic.

Og det er litt av en prestasjon.

“Vi har nettopp fullført historiens dypeste dykk til et skipsvrak.”
Victor Vescovo, som styrte miniubåten.

Tydelige skader

Miniubåten gjennomførte to åtte timer lange dykk ned til vraket av destroyeren utenfor øya Samar i det som nå står som verdens dypeste dykk til et skipsvrak.

Her klarte det å lokalisere de forreste to tredjedelene av skipet, som fortsatt står oppreist og intakt på 6456 meters dyp.

Men den amerikanske destroyeren bærer tydelig preg av skadene skipet ble påført under sjøslaget for 76 år siden. Det var under kampene for å befri Filippinene fra den japanske okkupasjonen – en kamp som de amerikanske styrkene ikke vant fullt ut før japanerne overga seg betingelsesløst i august 1945.

Se de første bildene av skipets stevn i denne videoen:

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul