Mysteriet om tysk militærbase nærmere oppklaring

Den tyske militærbasen Schatzgräber har lenge vært omgitt av mystikk. Men et nytt funn skal kaste lys over hva som egentlig foregikk på basen.

Schatzgräber kan oversettes direkte til skattejeger, og nå har det i sannhet dukket opp en stor skatt på den mystiske militærbasen.

© Youtube

I årevis har den tyske militærbasen Schatzgräber vært en myte som bare eksisterte i skriftlige kilder fra andre verdenskrig.

Men nå står russiske forskere med beviset på at den også eksisterte i virkeligheten.

På øya Alexandra Land øst for Svalbard har de funnet over 500 objekter fra basen som fra 1943-1944 var en hemmelig, men avgjørende del av Nazi-Tysklands strategiske krigføring.

Alternative rykter

Ti meteorologer skal i 1943 ha blitt sendt til Schatzgräber for å utarbeide avanserte værprognoser som skulle gi nazistene et forsprang i forbindelse med angrep på de alliertes tropper i Arktis og Nord-Europa.

Men i årenes løp har alternative rykter om basens formål dukket opp, for Schatsgräber betyr Skattejeger. Flere har derfor spekulert i om basen hadde forbindelse til nazistenes organisasjon Ahnenerbe, som la stor vekt på arkeologiske skatter.

Forgiftet av isbjørnkjøtt

Uansett hva formålet var, så fikk Schatzgräbers rolle i andre verdenskrig en brå avslutning.

De utsendte mennene forgiftet seg selv da de spiste rått isbjørnkjøtt i forsøket på å overleve, og basen måtte evakueres av en tysk ubåt i 1944.

De 500 objekter - blant annet uniformer, hermetikkbokser, håndgranater og meteorologibøker - er nå på vei til Russland, der de skal undersøkes nærmere og kaste lys over hva som egentlig foregikk på Schatzgräber.

Video