Florian Huber
Bunker nazister sø

Nazi-bunker funnet på bunnen av alpesjø

En tysk undervannsarkeolog har under dykking gjort et usedvanlig funn fra 2. verdenskrig.

På bunnen av en av Tysklands dypeste innsjøer har en undervannsarkeolog lokalisert en over tre tonn tung og temmelig hardfør rest fra 2. verdenskrig.

“Den så meget merkelig ut. Det lignet en steampunk- telefonboks”, uttaler marinarkeolog Florian Huber humoristisk til HISTORIE.

Walchensee bunker nazister

Marinarkeolog Florian Huber dykket i alpesjøen Walchensee, som er 190 m dyp enkelte steder.

© Florian Huber

Ifølge Huber var det en venn som tipset ham om at det lå noe mystisk på bunnen av Walchensee ca. 40 km sør for München. Siden Huber uansett skulle gjøre opptak under vann for en TV-stasjon, besluttet han å løse gåten.

Det viste seg at det ikke var snakk om en telefonboks til steampunk-entusiaster, men derimot om en såkalt Splitterschutz-Bunker fra 2. verdenskrig.

Bunker nazister Walchensee

Bunkeren på bunnen av Walchensee var beregnet på en enkelt person og skulle beskytte mot flyangrep. Bunkertypen ble plassert rundt omkring i Tyskland under 2. verdenskrig.

© Florian Huber

Naziskatt ble muligens skjult i området

Ifølge Huber ble den ca. tre tonn tunge og litt over to meter høye betongbunkeren satt opp rundt omkring i Tyskland der enkeltpersoner ikke hadde tilgang til større beskyttelsesrom. Det kunne f.eks. være ved mindre jernbanestasjoner eller flyplasser.

Denne konkrete bunkeren sto sannsynligvis ved et nærliggende vannkraftverk som nazistene fryktet at de allierte ville bombe fra luften. Ifølge Huber skjedde det dog aldri, selv om et alliert bombefly faktisk styrtet i sjøen i 1943 etter et bombetokt over München.

“Men Walchensee var også viktig fordi flere høytstående nazister bodde i området. Og mot slutten av krigen ble en del nazigull fra Berlin skjult i fjellene som omgir den vakre innsjøen”, påpeker Huber.

En del av naziskatten ble overlevert de allierte i 1945. Men minst 100 gullbarrer som angivelig ble fraktet til Walchensee mot slutten av krigen har aldri blitt funnet.

Turister kan fortsatt se noen av de over 75 år gamle bunkerne som ble produsert i ulike utforminger.

© Florian Huber

Mystikk om funnsted

Ifølge arkeologen er det uvisst hvordan bunkeren har endt på bunnen av innsjøen. Med en vekt på adskillige tonn er den ikke lett å bakse rundt med.

Men hvis bunkeren ligger på bakken kan den relativt lett rulles ned i sjøen. Det kan derfor være snakk om guttestreker.

Det er ikke umiddelbart noen planer om å heve den spesielle bunkeren fra innsjøen.

Men Huber overveier å sette opp et skilt på bredden med informasjon om bunkeren slik at skattejegere ikke setter liv og helse på spill i håp om at bunkeren – som kan skimtes nede på sjøbunnen ved lavvann – har forbindelse til det famøse nazigullet.

Denne tredimensjonelle grafikken viser den flere tonn tunge enmannsbunkeren på bunnen av Walchensee.