Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gudrun med sin far, Heinrich Himmler, som var hovedarkitekten bak holocaust.

Krig - Andre verdenskrig

Nazi-datter hadde kontroversiell jobb

Nye opplysninger avslører at Gudrun Burwitz, som var datter av SS-lederen Heinrich Himmler, i flere år var ansatt i den tyske etterretningstjenesten. Det har skapt røre i Tyskland.

Den tyske etterretningstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst) har bekreftet at SS-lederen Heinrich Himmlers datter, Gudrun Burwitz, arbeidet for tjenesten på begynnelsen av 1960-tallet. Normalt nekter BND å uttale seg i personalsaker, og opplysningen har bare kommet frem etter at den tyske avisa Bild-Zeitung har gravd i saken.

Nyhet skaper sinne

Nyheten om at Burwitz var ansatt som sekretær i BND fra 1961 til 1963 har vakt oppstandelse i Tyskland. Hun tok nemlig aldri avstand fra nazismen eller farens handlinger. Tvert imot deltok hun i SS-veteranmøter som æresgjest. Hun ytte også juridisk og økonomisk bistand til gamle nazister som ble tiltalt for krigsforbrytelser.

Gudrun Burwitz' daværende sjef var Reinhard Gehlen – en nazistisk etterretnings-
offiser. Under andre verdenskrig hadde han ansvar for spionasjen mot Den røde armé. Etter krigen ville amerikanerne benytte seg av Gehlens ekspertise. Derfor ble han ikke rettsforfulgt men gjort til leder av den nye, vesttyske etterretningstjenesten. Gehlen ledet BND helt frem til 1968.

Beskyttet nazister hverandre?

I årene etter er etterretningstjenesten blitt kritisert for å ansette og beskytte nazister. Ifølge lederen av BNDs historiske avdeling, Bodo Hechelhammer, er organisasjonen nå i gang med kritisk å revurdere sin egen historie.

Gudrun Burwitz – født Himmler – døde i mai i år. Hun ble 88 år gammel.

Les også:

Andre verdenskrig

Nazistene ville skjule mishandling av KZ-fanger

29 minutter
Nazisme

Himmler hånlo før selvmord

1 minutt
Andre verdenskrig

Gestapo spredte frykt i Europa

13 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul