Nazi-datter hadde kontroversiell jobb

Nye opplysninger avslører at Gudrun Burwitz, som var datter av SS-lederen Heinrich Himmler, i flere år var ansatt i den tyske etterretningstjenesten. Det har skapt røre i Tyskland.

Gudrun med sin far, Heinrich Himmler, som var hovedarkitekten bak holocaust.

Den tyske etterretningstjenesten BND (Bundesnachrichtendienst) har bekreftet at SS-lederen Heinrich Himmlers datter, Gudrun Burwitz, arbeidet for tjenesten på begynnelsen av 1960-tallet. Normalt nekter BND å uttale seg i personalsaker, og opplysningen har bare kommet frem etter at den tyske avisa Bild-Zeitung har gravd i saken.

Nyhet skaper sinne

Nyheten om at Burwitz var ansatt som sekretær i BND fra 1961 til 1963 har vakt oppstandelse i Tyskland. Hun tok nemlig aldri avstand fra nazismen eller farens handlinger. Tvert imot deltok hun i SS-veteranmøter som æresgjest. Hun ytte også juridisk og økonomisk bistand til gamle nazister som ble tiltalt for krigsforbrytelser.

Gudrun Burwitz' daværende sjef var Reinhard Gehlen – en nazistisk etterretnings-
offiser. Under andre verdenskrig hadde han ansvar for spionasjen mot Den røde armé. Etter krigen ville amerikanerne benytte seg av Gehlens ekspertise. Derfor ble han ikke rettsforfulgt men gjort til leder av den nye, vesttyske etterretningstjenesten. Gehlen ledet BND helt frem til 1968.

Beskyttet nazister hverandre?

I årene etter er etterretningstjenesten blitt kritisert for å ansette og beskytte nazister. Ifølge lederen av BNDs historiske avdeling, Bodo Hechelhammer, er organisasjonen nå i gang med kritisk å revurdere sin egen historie.

Gudrun Burwitz – født Himmler – døde i mai i år. Hun ble 88 år gammel.