Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Laboratoriet i Haigerloch er i dag ­omdannet til et museum som rommer en modell av nazistenes atomreaktor.

Krig - Andre verdenskrig

Nazi-forskernes rivalisering kostet Hitler atombomben

Undersøkelser gjennomført av to amerikanske fysikere tyder på at de nazistiske forskerne var tettere på å gjøre Tyskland til atommakt enn hittil antatt.

Nazistene var tett på å skape en atomreaktor som kunne føre til en atombombe. Rivaliseringen mellom de tre tyske forskergruppene som arbeidet med atomprosjekter, var grunnen til det ikke lyktes.

Det konkluderer de amerikanske fysikerne Timothy Koeth og Miriam Hiebert. De har bl.a. studert frigitte dokumenter om det tyske atomprogrammet.

“Hvis tyskerne hadde samlet sine ressurser i stedet for å holde dem adskilt i rivaliserende eksperimenter, ville de ha vært i stand til å bygge en funksjonsdyktig atomreaktor”, utdyper Hiebert.

Terninger var nøkkelen til reaktor

Fysikerne ble interessert i emnet i 2013, da Koeth fikk en uran-terning fra nazitiden i gave. Terningen fungerte som brenselselement til nazistenes forsøksreaktor i den sørtyske byen Haigerloch. Her skulle i alt 664 terninger holde en kjedereaksjon i gang, men uranmengden var for liten.

De andre tyske forskerteamene rådet over ca. 400 terninger: Hvis alle terningene var blitt samlet, ville reaktoren i Haigerloch ha fungert, mener Koeth og Miriam.

Nazi-uran endte på svartebørsen

Fysikerne har også gjennomgått de tyske forskernes opptegnelser og konkluderer at det vitenskapelige grunnlaget bak nazisternes reaktor var i orden.

Uranen i Haigerloch ble beslaglagt av de allierte, men størstedelen av de øvrige 400 terningene ble ikke funnet. Kilder tyder på at mange er blitt solgt på svartebørsen.

Uran-terningen Timothy Koeth fikk i gave, måler ca. 5 cm på hver side og veier 2,2 kg.

Les også:

special air service in jeeps
Andre verdenskrig

Hvor gammelt er Special Air Service?

3 minutter
Pius 12 Holocaust vatikanet
Holocaust

Vatikan-notat: Jødene overdriver nazi-massakrer

2 minutter
Andre verdenskrig

300 bomber tikker stadig under Oranienburg

19 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul