Waldemar Engler

Nazi-massegrav funnet i Polen

Polske arkeologer har funnet bevis på massakrer som nazistene sto bak. 35.000 sivile mistet livet.

Polske arkeologer har gjort et grusomt funn i det tidligere Pommern ved Østersjøen. I et område som blant de lokale er kjent som “Dødens dal”, ble opp mot 35.000 sivile polakker myrdet mens Polen var under tysk okkupasjon under 2. verdenskrig – nå er den første massegraven med ofre blitt funnet.

“Vi visste at ofrene var begravd et sted, men før vår forskning visste ingen hvor”, forklarer Dawid Kobiałka fra Det polske vitenskapsakademis institutt for arkeologi og etnologi.

I Pommern drepte nazistene 35.000 polakker for å skape “Lebensraum” (plass til å leve) for etniske tyskere. Like ved landsbyen Piaśnica ble opp mo 12.000 sivile polakker skutt.

© HISTORIE

Tusenvis ble drept i “Dødens dal”

I krigens første måneder ble 12.000 sivile i området ved landsbyen Piaśnica ført inn skogene i nærheten, drept og begravd. 7000 andre sivile ble ført inn i skogene ved Szpęgawsk, hvor de forsvant sporløst. Og drapene fortsatte helt til krigens avslutning i 1945.

I januar det året ble en gruppe på flere hundre polakker, mange av dem motstandsfolk, marsjert ut i skogen ved Chojnice. Her ble de drept, kastet i en massegrav, overhelt med bensin og brent. I tre dager og tre netter var skogene opplyst av flammene.

Det er ofre fra denne siste massakren som arkeologene nå har funnet, og de fortsetter sitt arbeid både med å identifisere ofrene ut fra de eiendelene som har overlevd i jorden, og med å finne gravene til de tusenvis av ofre som ennå ikke er funnet.