Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nazi-massegrav funnet i Polen

Polske arkeologer har funnet bevis på massakrer som nazistene sto bak. 35.000 sivile mistet livet.

Waldemar Engler

Polske arkeologer har gjort et grusomt funn i det tidligere Pommern ved Østersjøen. I et område som blant de lokale er kjent som “Dødens dal”, ble opp mot 35.000 sivile polakker myrdet mens Polen var under tysk okkupasjon under 2. verdenskrig – nå er den første massegraven med ofre blitt funnet.

“Vi visste at ofrene var begravd et sted, men før vår forskning visste ingen hvor”, forklarer Dawid Kobiałka fra Det polske vitenskapsakademis institutt for arkeologi og etnologi.

I Pommern drepte nazistene 35.000 polakker for å skape “Lebensraum” (plass til å leve) for etniske tyskere. Like ved landsbyen Piaśnica ble opp mo 12.000 sivile polakker skutt.

© HISTORIE

Tusenvis ble drept i “Dødens dal”

I krigens første måneder ble 12.000 sivile i området ved landsbyen Piaśnica ført inn skogene i nærheten, drept og begravd. 7000 andre sivile ble ført inn i skogene ved Szpęgawsk, hvor de forsvant sporløst. Og drapene fortsatte helt til krigens avslutning i 1945.

I januar det året ble en gruppe på flere hundre polakker, mange av dem motstandsfolk, marsjert ut i skogen ved Chojnice. Her ble de drept, kastet i en massegrav, overhelt med bensin og brent. I tre dager og tre netter var skogene opplyst av flammene.

Det er ofre fra denne siste massakren som arkeologene nå har funnet, og de fortsetter sitt arbeid både med å identifisere ofrene ut fra de eiendelene som har overlevd i jorden, og med å finne gravene til de tusenvis av ofre som ennå ikke er funnet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul