Nazileders gullpistol lagt ut for salg på auksjon

Et amerikansk auksjonshus skal selge gjenstand som kan dra inn rundt tre millioner kroner: En gullpistol laget spesielt til nazitoppen Hermann Göring.

Görings gyldne pistol

Görings forgylte pistol kan snart kjøpes på en amerikansk nettauksjon.

Hvis du har tre millioner kroner liggende i madrassen kan du nå bli eier av en gullpistol som har tilhørt selveste Hermann Göring.

Pistolen – en forgylt Walther PPK – skal under hammeren hos amerikanske Rock Island Auction Company 11. september 2016.

Auksjonshuset antar pistolen kan dra inn rundt tre millioner kroner. Med på kjøpet får den nye eieren også en stor gullring og et par forgylte mansjettknapper som har tilhørt Göring.

En gave fra fabrikken

Ifølge auksjonshuset ble pistolen laget i 1939 som en gave fra våpenprodusenten Walther Waffenfabrik til Göring. For å hylle nazismen er hele pistolen inngravert med et mønster av eikeløv og ekorn – et tradisjonelt germansk motiv.

På den ene siden av elfenbein-grepet ses Görings forgylte initialer “HG”, mens den andre siden bærer Göring-familiens våpenskjold, etter sigende designet av nazitoppen selv etter 1. verdenskrig.

Hvordan pistolen har havnet i USA, er en gåte. Auksjonshuset mener at våpenet kan være brakt til landet av en amerikansk soldat som har fått tak i det under 2. verdenskrig.

Begikk selvmord med gift

Som sjef for det tyske luftvåpenet var Göring en av de mektigste nazi-lederne. Han var svært forfengelig og omga seg gjerne med smykker, kunst og overdådige uniformer – et karaktertrekk som ofte irriterte Adolf Hitler voldsomt.

Toppnazisten ble dømt til døden etter krigen, men begikk selvmord få timer før dommen kunne fullbyrdes.