95-årig dement Auschwitz-nazist stilles for retten

Etter 72 år på frifot er eks-nazisten Hubert Zafke innhentet av sin fortid. Om en måned skal en tysk domstol avgjøre hvorvidt han var medskyldig i drapene på over 3600 fanger i Auschwitz.

Dement nazist stilles for retten

Selv om man er 95 år gammel og har sviktende hukommelse, står man ikke over loven. Det får eks-nazisten Hubert Zafke merke.

Nesten 72 år etter at den nå demente eks-nazisten jobbet som sykepleier i dødsleiren Auschwitz, blir han nå stilt for retten og må svare for sine krigsforbrytelser. Det er den britiske avisen The Telegraph som melder dette.

3681 menneskeliv på samvittigheten

Den tyske påtalemyndigheten vil ha Hubert Zafke dømt for medvirkning til drap på over 3600 fanger i konsentrasjonsleiren Auschwitz i perioden fra august til september 1944.

Aktoratet hevdet at "Zafke visste godt at det dreide seg om en utryddelsesleir", og derfor er han nå tiltalt for å ha medvirket til "ondskapsfulle drap på minst 3681 mennesker".

"Tiltalte var involvert i organiseringen av leiren og bidro dessuten til å fremskynde utryddelsen av fangene," heter det i tiltalen.

Hubert Zafke, som selv hevder han er uskyldig, har ifølge retten i Neubrandenburg "kognitive problemer og dårlig fysisk helse" og vil derfor få medisinsk behandling under rettssaken.

Nazijegere kjemper mot klokken

Hubert Zafke er slett ikke den eneste eks-nazisten som fortiden har innhentet.

Helt fra 1977 ’Simon Wiesenthal-Senteret’ arbeidet for å spre kunnskap om holocaust og nazistenes systematiske folkedrap på jøder i håp om å få stilt flere av krigsforbryterne til ansvar for sine grufulle handlinger.

Og i 2002 opprettet Senteret organisasjonen 'Operasjon Siste Sjanse' i et forsøk på få stil nazistiske krigsforbrytere til ansvar, neo som har ført til rettssaker i Tyskland, Ungarn, Kroatia, Østerrike, Romania og Polen samt i de tre baltiske landene.

I mange år var det vanskelig å få rettsforfulgt Det tredje rikets krigsforbrytere i Tyskland. Nazistene kunne ikke stilles for rette på generelt grunnalg, aktoratet måtte ta ut tiltale basert på helt konkrete og navngitte krigsofre.

Det endret seg i 2011 da den tidligere SS-offiseren John Demjanjuk ble idømt fem års fengsel for medvirkning til drap - utelukkende på bakgrunn av at han hadde smykket seg med tittelen SS-offiser.

Demjanjuk-saken var en triumf for nazijegerne. Brått trengte de ikke å bevise hvem nazistene hadde drept. Det var nok å bevise at de hadde vært nazister.

Tiden løper ut for nazijegerne

Men nazijegerne er fullt klar over at de må skynde seg om ikke gårsdagens krigsforbrytere skal ende som fortidens spøkelser.

Der er en følelse af, at tiden er ved at rinde ud og at vi er nødt til at sætte jagten ind på de sidste krigsforbrydere, inden de dør”, udtalte chef-nazijægeren ved Wiesenthal Centeret, Simon Efraim Zuroff, til den britiske avis ’The Independent’ i 2013.

"Vi vet at tiden er i ferd med å renne ut, og at vi er nødt til intensivere jakten på de siste krigsforbryterne før de rekker å dø," uttalte sjefnazijegeren ved Simon Wiesenthal-Senteret, Simon Efraim Zuroff, til den britiske avisen "The Independent" i 2013.

For den 95-årige demente eks-nazisten Hubert Zafke er tiden i ferd med å renne ut på flere måter.

Alt om en måneds tid, 29. februar 2016, må han møte i retten og stå til ansvar for krigsforbrytelser som kostet over 3600 uskyldige mennesker livet.