Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slottet Roztoce i vakkert forfall

Brev til bordell førte skattejegere på sporet av nazigull

Polsk slottspark skal endevendes fordi den kan romme nazigull til en verdi av over fem milliarder kroner. Amatørarkeologer fikk nyss om skatten i et brev en SS-offiser skrev til sin elskerinne.

Sławomir Milejski

“Min kjære Inge, noen transporter gikk godt. Resten av de 48 tunge Reichsbank-kassene og alle familiekassene overlater jeg hermed til deg.”

Disse ordene fra en tysk SS-offiser til hans polske elskerinne har fått skattejegere i Polen til å trappe opp jakten på hele ti tonn nazigull fra 2. verdenskrig. Skatten har en anslått verdi av mer enn fem milliarder kroner.

Ifølge skattejegerne er det snakk om det såkalte Breslau-gullet, som ble stjålet fra politistasjonen i den polske byen Wrocław (på tysk: Breslau) på ordre av SS-sjef Heinrich Himmler i krigens siste dager. Gullet har vært forsvunnet i 76 år.

Slottet ligger i regionen Schlesien – på grensen til dagens Tsjekkia.

© HISTORIE

48 kasser ble gravd ned

Opplysningene stammer fra SS-offiseren von Steins erindringer som en av etterkommerne hans nylig overga til den polske organisasjonen Silesian Bridge Foundation.

“48 kasser fra Reichsbanken i god stand ble gjemt, dekket godt til med jord og ‘forgrønnet’ med levende planter”, skrev von Stein. Mottakeren var en prostituert som arbeidet på det bordellet som tyskerne hadde innrettet på slottet Roztoce, 40 km fra grensen til Tsjekkia.

Tiden vil vise om gullet noensinne har vært der, og om det fremdeles ligger et sted i slottsparken. De håpefulle skattejegerne har foreløpig fått tillatelse til å grave forskjellige steder ved slottet.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul