Den siste SS-vakten i USA utvises til Tyskland

Etter 14 års kamp er 95 år gamle Jakiw Palij utvist til Tyskland. Amerikanerne jubler nå som den siste SS-vakten er ute av landet.

Jakiw Palijs visumpapirer fra 1949.

Jakiw Palij skjulte fortiden sin da han i 1949 søkte om visum til USA.

Etter 14 års juridisk tautrekking er den 95 år gamle tidligere nazisten Jakiw Palij blitt utvist til Tyskland fra USA. Palij ble lært opp av den tyske utryddelsesenheten _SS_ og arbeidet i konsentrasjonsleiren Trawniki i Polen.

“Endelig skjedde det. Dette er den siste nazisten”, uttaler politiker og medlem av New Yorks statsforsamling Dov Hikind med henvisning til at Palij var det siste tidligere SS-medlemmet som var igjen i landet.

Arbeidet sammen med massemordere

SS-mannskapet i Trawniki sto for noen av de blodigste handlingene under krigen. De fleste ble tilknyttet Aksjon Reinhardt, tyskernes plan for komplett utryddelse av polske jøder.

SS-vakter fra Tawniki ble blant annet hentet til andre konsentrasjonsleirer for å utføre massehenrettelser. Siden Palijs navn ble funnet på lister over Tawnikis SS-personale, har han forsvart seg selv og understreket at arbeidet hans bare besto i å stå vakt ved broer rundt leiren.

Intet land ville ta imot ham

Palij, som er født i Polen, skjulte sin dystre fortid og løy på immigrasjonspapirene da han kom til USA i 1949. Etter at løgnen ble avslørt mistet han sitt amerikanske statsborgerskap i 2003 og var dermed statsløs. Året etter ble han dømt til utvisning. Frem til nå har intet land villet ta imot ham, men Tyskland ble overtalt etter 14 års amerikansk press.

95-åringens fremtidige skjebne er uviss. Påtalemyndigheten i Tyskland mener at de ikke har nok beviser til å sikte ham for krigsforbrytelser.