Getty Images

Doktor Mengele blir brukt til medisinske studier

Under andre verdenskrig utførte den tyske legen Josef Mengele grusomme menneskeforsøk på levende barn. Nå legges han selv under en skarp legelampe på universitetet i Sao Paolo, Brasil.

Mer enn 70 år etter sine forbrytelser og over tre tiår etter sin død, skaper nazi-legen Josef Mengele stadig overskrifter. Nå brukes knoklene hans nemlig til å utdanne Brasils fremtidige leger.

“Knoglene hjelper oss med undervisningen i hvordan man identifiserer en person ved å undersøke de jordiske restene og matche dem med informasjon om vedkommende", forklarer doktor Daniel Munoz.

Mengele kom til skade i Auschwitz

Det som gjør at Mengeles knokler egner seg så bra til formålet, er særlig sykejournalen hans fra årene i Hitlers tjeneste. Men man vet mindre om hans helse i perioden 1960 til 1979, da han skjulte seg i Brasil.

Knoklene hans ble funnet litt sør for Sao Paolo i 1985 og levert til doktor Munoz.

"Da vi undersøkte Mengeles knokler, oppdaget vi et brudd på venstre bekken – en skade som nevnes i soldatpapirene hans, der det omtales at han var involvert i en motorsykkelulykke i Auschwitz og brakk bekkenet,” forklarer Munoz.

Mengele opererte seg selv

Mengeles kranie har et hull i venstre kinnbein, fordi han led av bihulebetennelse, og hvis studentene ser nærmere på tenner og kjeve, kan de se spor etter tannbyller som Mengele selv prøvde å fjerne med barberblad.

Mengele torde ikke gå til tannlege – av frykt for å bli avslørt og utlevert til rettsforfølgelse.

Ifølge vennene som skjulte ham, døde Mengele under en svømmetur 7. februar 1979. Han fikk et slag og druknet.

Få hele den grusomme historien om Josef Mengele