Eichmann angret ikke jødeutryddelsen

Hittil ukjente båndopptak med naziprofilen Eichmann viser at det eneste han angret på, var at han ikke rakk å sende alle Europas jøder til dødsleirene.

Under rettssaken i Israel­ forsvarte Eichmann seg med at han bare utførte ordre.

Da Nazi-Tysklands "transportadministrator" Adolf Eichmann ble stilt for retten i 1961, forsvarte han seg med at han bare hadde fulgt ordre da han sendte millioner av jøder til dødsleirene under andre verdenskrig.

Nå avslører hittil hemmeligholdte lydopptak av Eichmann fra 1950-årene imidlertid at den kjente nazisten angret på at han ikke fikk fullført arbeidet med å utslette Europas jøder: «Vi kunne ha gjort mer», uttalte han under et intervju med en journalist som selv hadde kjempet i tyske Waffen SS.

Under intervjuet skrøt Eichmann, som på dette tidspunktet gjemte seg i Argentina, av at han ikke bare utførte ordre, men at han også deltok i planleggingen.

Båndopptakene ble funnet­ av det tyske magasinet Der Spiegel blant 4500 Eichmann­-filer som nylig ble frigitt av den tyske etterretningstjenesten.

I mai 1960 ble Adolf Eichmann tatt til fange av israelske agenter i Argentina og ført til Israel. Der ble han stilt for retten, tiltalt blant annet for forbrytelser mot menneskeheten, og dømt til døden. Eichmann ble hengt i et fengsel i byen Ramla i 1962.