Heinrich Hoffmann/Getty Images & Shutterstock
Adolf Hitler, poserer, Benito Mussolini

Hitler vil kopiere Mussolinis suksess

I 1922 tok de italienske svartskjortene makten i Italia ved å marsjere mot regjeringskontorene i Roma. I München lot Adolf Hitler seg inspirere og la store planer som skulle settes i verk høsten 1923.

Om formiddagen 8. november 1923 slår Hitler opp døren til dagsavisen Völkischer Beobachters redaksjon i München. Bygningen, som huser NSDAPs propagandaavis, er også stedet der Hitler ofte møter sine nærmeste partifeller.

"Hvor er kaptein Göring?" roper Hitler mens han går frem og tilbake på gangen.

Ennå har ingen sett Hermann Göring, som året før ble utnevnt til sjef for Sturmabteilung (SA) - Hitlers paramilitære bøllekorps. Göring har for vane å komme for sent, men i dag er Hitler utålmodig.

""Det er på tide å handle", sier han utålmodig til to partikamerater i redaksjonen.

I de neste timene skal de siste planene legges for det kuppet som skal sikre Hitler makten i München og resten av Tyskland.

Hitler vil utnytte kaoset

Fem år etter 1. verdenskrig er Bayern og resten av Tyskland på randen av anarki høsten 1923. Etter et halvt tiår med politisk kaos og økonomisk ruin har inflasjonen løpt løpsk, og pengeverdien stuper.

Den 25. oktober 1923 koster et brød 1,8 mrd. mark - to uker senere har prisen steget til svimlende 32 mrd. Befolkningens sparepenger har blitt verdiløse, og de ruinerte innbyggerne har mistet troen på det etablerte system.

Landets vaklende tilstand gjør at politikere og militære med sans for sammensvergelser øyner en mulighet til å tilrane seg makten på udemokratisk vis.

I Italia har Benito Mussolini året før utnyttet de sosiale spenningene til å gripe makten ved å marsjere inn i Roma i spissen for sine svartskjorter.

"Hvis Tyskland fikk en Mussolini, ville folk falle på kne." Adolf Hitler til en journalist i 1923.

Hitler er inspirert av den italienske fascistlederen, og han pønsker på å etterligne ham.

"Hvis Tyskland fikk en Mussolini, ville folk falle på kne", sier han til en journalist høsten 1923.

I byens høyreradikale miljø har tanken om statskupp florert lenge, og fra talerstolen i ølkjellerne lover Hitler gjentatte ganger sine tilhengere å gå til kamp mot Berlin og "begynne seiersmarsjen til Tysklands frelse".

De 15 000 mann i SA svelger Hitlers revolusjonære paroler med hud og hår - de såkalte brunskjortene kan ikke vente med å komme i aksjon. Den samme gløden viser de andre høyreorienterte paramilitære gruppene som er samlet i det såkalte Kampfbund som Hitler kontrollerer.

Benito Mussolini, marsj mot Roma

Mussolinis marsj mot Roma inspirerte Hitler og nazistene til å gjennomføre ølkjellerkuppet i München.

© akg-images/Imageselect

Mussolini marsjerte mot Roma

I tillegg har Hitler alliert seg med folk fra hæren. Partifellen kaptein Ernst Röhm - som står NSDAP-lederen så nær at de er dus - har løpende levert våpen til de paramilitære enhetene.

Et enda større trumfkort i Hitlers kupplaner er Erich Ludendorff. Den aldrende generalen er respektert blant tyske soldater for sin innsats under 1. verdenskrig, og Hitlers håp er at krigshelten, som hans allierte kan sikre seg støtte fra Forsvaret når kuppet går i gang.

Detaljene faller på plass

I løpet av dagen den 8. november 1923 legger Hitler angivelig de siste planene for kuppet sammen med Göring og Röhm.

Aksjonen skal begynne samme kveld i Bürgerbräukeller - en av Münchens store ølhaller, der statskommissær Gustav von Kahr skal tale. Kahr leder Bayern i et slags triumvirat sammen med sjefen for den bayerske hæren, Otto von Lossow, og Bayerns politisjef, Hans von Seißer.

Proklamasjon, Hitler, nazistene, 1923

"Novemberforbryternes regjering i Berlin er i dag erklært avsatt. En provisorisk tysk nasjonal regjering er dannet", kunngjorde nazistene på sine forhåndstrykte plakater.

© World History Archive/Imageselect

Alle tre tilhører høyrefløyen og ønsker Weimarrepublikken avskaffet. Trekløverets oppslutning om Hitlers statskupp er avgjørende for å kunne sette sammen en sterk høyreregjering for hele Tyskland.

Hitlers plan er å omringe ølkjelleren med sin personlige hær av livvakter, Stoßtrupp-Hitler, som under Görings ledelse skal overmanne politivaktene i bygningen. Deretter skal Hitler overtale Kahr og kompani til å støtte en ny nasjonal regjering med ham selv som regjeringssjef.

Så snart triumviratet har erklært sin støtte, skal kodemeldingen "Levert i god behold" overføres via telefon fra Bürgerbräukeller til ølkjelleren Löwenbräukeller i motsatt ende av bykjernen.

Her har kaptein Röhm samlet nesten 2000 mann som etter å ha mottatt signalet får i oppgave å innta strategisk viktige posisjoner i München - blant annet sentralbanestasjonen, krigsdepartementet og det bayerske Forsvarets kommandopost. Slik skal Hitler sikre seg kontroll over byen.

Med et fast grep om München vil Hitler deretter proklamere at revolusjonen har begynt. De sammensvorne forventer at hærstyrker fra Nord-Tyskland - takket være Ludendorffs gode rykte - vil slutte seg til dem når de begynner marsjen mot hovedstaden.

Berlin vil overgi seg til Hitler slik Roma overga seg til Mussolini, lyder resonnementet. Men det såkalte ølkjellerkuppet blir alt annet enn en seiersmarsj for nazistene.