Shutterstock

Hva eksperimenterte nazi-legene med?

Under 2. verdenskrig ble det i de tyske konsentrasjonsleirene utført grusomme eksperimenter på fangene. Eksperimenter som ofte ble gjennomført uten bedøvelse og med døden til følge.

Nazistene gjennomførte en lang rekke medisinske forsøk på fanger som satt i KZ-leirer under 2. verdenskrig.

Formålet med eksperimentene var bl.a. å teste nye våpen, utvikle behandlingsmetoder for militæret eller dokumentere nazist­enes raseideologi.

Forsøkene ble ofte utført av leger som i de fleste tilfeller lemlestet eller endog drepte fangene med brutale inngrep.

F.eks. transplanterte leger i KZ-leiren Ravensbrück i 1942-43 muskler, nerver og knokler på fangene for å få kunnskap som nazistene kunne bruke til å redde sårede soldater på slagmarken.

Josef Mengeles levn­inger ble først identifisert etter en DNA-test i 1985.

© United States Holocaust Memorial Museum

Dødslegen flyktet fra straff

De smertefulle inngrepene ble foretatt uten bedøvelse.

I Dachau og Auschwitz utførte de eksperimenter som skulle forebygge og behandle nedkjøling av soldater.

Nakne KZ-fanger ble tvunget til å stå i temperaturer under frysepunktet i timevis, eller de ble plassert i beholdere med isvann.

Etterpå ble en del av fangene kastet ned i kokende vann.

Nazistenes medisinske forsøk kostet tusenvis av KZ-fanger livet.

Imageselect

Sigmund Rascher var lege i Luftwaffe og utførte bl.a. forsøk der han kjølte ned fanger. Han ble arrestert i april 1944 på ordre fra SS-sjef Himmler og henrettet etter anklager om kidnapping, mord og forfalskning av rapporter.

Imageselect

Ernst Holzlöhner var professor i fysiologi og eksperimenterte på fanger i KZ-leiren Dachau. Han ble arrestert av allierte soldater etter krigen, men han begikk selvmord i juni 1945, før han kunne rettsforfølges.

Imageselect

Fanger ble nedkjølt i timevis i store tanker med isvann. Hensikten var å undersøke hvordan soldatenes fysikk ville reagere på kuldegrader. For å gjøre forsøkene realistiske, ble noen fanger iført uniformer og utstyr.

Imageselect

Andre fanger i KZ-leirene ble sulte­foret, gasset, forgiftet, smittet med dødelige sykdommer eller fikk amputert armer eller bein uten bedøvelse.

Etter 2. verdenskrig førte de allierte rettssaker mot 23 fremtredende leger og offiserer for deres rolle i eksperi­mentene.

Syv ble frikjent – resten fikk dødsstraff eller fengsel.