Hugo Lehmann var gauleiter for Oberbayern fra 1928 til 1930.

© Imageselct
Krig - Nazisme

Hvilken funksjon hadde en gauleiter i Nazi-Tyskland?

I 1925 reformerte Hitler partiet sitt etter det feilslåtte ølkjellerkuppet. Samtidig delte han Tyskland inn i forskjellige gaue med tilhørende gauleiter. De fikk en helt spesiell og mektig rolle.

Gauleiteren var en regionleder innenfor nazistpartiet. Da Hitler reformerte partiet i 1925 etter det mislykkede ølkjellerkuppet, delte han Tyskland opp i forskjellige G_aue_, et uttrykk fra middelalderen som ­betyr region.

I starten var gauleit­eren bare leder av et valgdistrikt. Han skulle skaffe stemmer til nazistpartiet og støtte partilederne når de kom til området.

Gauleiterne hadde egne uniformer og symboler.

© Tractor

Gauleiter ble den nest høyeste paramilitære rang

Da nazistene overtok makten i Tyskland i 1933, utviklet posten seg imidlertid til å bli den nest høyeste paramilitære rangen i landet, bare underlagt føreren.

Selv om gauleitere i teorien bare fungerte som representanter for nazistpartiet som skulle gi råd til lokaladministrasjonen, var deres ord i praksis lov.

Etter at nazistene innlemmet Østerrike, Tsjekkoslovakia og deler av Polen i slutten av 1930-årene, ble systemet utvidet ytterligere. I 1939 var Tyskland delt opp i 42 forskjellige Gaue.

Les også:

Nazisme

Slik tok nazistene makten i Tyskland

5 minutter
Nazisme

Nazistisk tidskapsel funnet i Polen

2 minutter
Andre verdenskrig

Hitler og Stalin ville utslette Polen

5 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!