Hvilken skjebne fikk nazistenes russiske krigsfanger?

Under andre verdenskrig tok tyskerne millioner av russere til fange. Overlevde de?

Bare i krigens første år marsjerte mer enn tre millioner russiske soldater i tysk fangenskap.

Fra angrepet på Sovjetunionen i 1941 til avslutningen av andre verdenskrig, overga nesten seks millioner russiske soldater seg til tyskerne.

For over halvparten av dem endte fangenskapet med døden. De aller fleste døde av sult og sykdom, men SS eksperimenterte også med massehenrettelser av russere i forbindelse med utviklingen av dødsleirene i Polen.

Få et actionkamera gjennom et utrolig godt tilbud sammen med HISTORIE

Rundt en million tyskvennlige russere ble løslatt under krigen, mens omtrent samme antall ble befridd av russiske styrker etter hvert som de trengte inn på tysk territorium i 1944 og 1945. Generelt ble de sovjetiske krigsfangene behandlet mye verre enn sine vestlige allierte. Faktisk overlevde mer enn 90 prosent av disse oppholdet i tyske krigsfangeleire. Den offisielle forklaringen på de høye dødstallene blant russiske soldater var at Sovjetunionen ikke hadde underskrevet Geneve-konvensjonen og derfor ikke var underlagt reglene om krigsfanger.

For de russerne som ble befridd, ventet en knallhard skjebne. De fleste ble regnet som landssvikere og henrettet eller sendt i fangeleir.