NASA bruker millioner på eks-nazists romidé

For 50 år siden kom nazistenes rakettbygger nummer én med en idé. Nå kaster det amerikanske romfartsselskapet rundt 80 millioner kroner (10 millioner dollar) etter prosjektet for å se om det kan bli til virkelighet.

Werhner von Braun lanserte i 1960-årene et konsept for en billig romstasjon. Nå vil NASA undersøke ideen nærmere.

© Creative Commons

I 1960-årene kom Wernher von Braun med en idé til en måte å lage billige romstasjoner på.

Og nå har NASA laget en kontrakt på til sammen nesten 80 millioner kroner med tre private amerikanske firmaer for å teste ut om de kan gjøre den ville visjonen til virkelighet.

Bensintank bygges om til laboratorium

Ideen går ut på å gjenbruke brukte raketter som har vært i kretsløp rundt jorden, og bygge dem om til bemannede romstasjoner.

Og det mente Wernher von Braun at man kan gjøre ved å sende opp to raketter: én ubemannet og én bemannet.

Den ubemannede raketten skal frakte gods og byggedeler, mens den andre skal frakte mannskapet ut i rommet. For eksempel skal den ubemannede rakettens drivstofftank gjenbrukes og være en del av romstasjonens laboratorium.

Eks-nazist ble leder i NASA

Mannen bak ideen – Wernher von Braun – er samme mann som var med på å utvikle V2-raketten for tyskerne under 2. verdenskrig. Denne raketten var nazistenes trumfkort, og disse rakettene skulle hagle over Storbritannia og føre Det tredje riket til seier.

Von Braun var tysk ingeniør og spesialist på romfart. Etter krigen overga han seg til amerikanerne og tok hele gruppen av rakettforskere med til USA.

Wernher von Braun i sitt kontor på Marshall Space Flight Center i Alabama i 1964.

© Creative Commons

I USA ble han leder i for amerikanske romprogrammet og bygde blant annet Saturn V-raketten, som var med på å frakte de første menneskene til månen.