De nazistiske byggverkene skulle inngi respekt og ose av tusenårsrikets posisjon som stormakt.
Hitler ansatte tidlig i sin regjeringsperiode Albert Speer som sjefarkitekt. De var begge kraftig inspirert av oldtidens greske og romerske arkitektur, noe som er tydelig på flere av byggverkene som overlevde krigen. For eksempel Olympiastadion i Berlin.
Til gjengjeld var ikke Hitler særlig imponert av tidens store arkitektoniske trend ”avantgarde”, som han mente var degenerert.
Ørneredet
I april 1937 fikk Martin Bormann, en av Hitlers nærmeste medarbeidere, en lys idé. Han ville gi Hitler en gave i form av et “tehus”, og det skulle bygges på toppen av fjellet Kehlstein i Obersalzberg-området i De bayerske Alper. Tehusets plassering i 1834 meters høyde fikk senere de allierte styrkene til å kalle det vesle tehuset for Ørneredet.
Prosjektet ble gjennomført på rekordtid. Det ble arbeidet hele vinteren i alt slags vær og vind – og i september 1938 sto Kehlsteinhaus klart til å ta imot gjester. Hitler var imponert, men ikke begeistret for huset. Han led nemlig av svimmelhet og høydeskrekk, og tålte ikke så godt den tynne fjellufta.
Offisielt besøkte Hitler bare Kehlsteinhaus 14 ganger, siste gang i oktober 1940. Hvor mange ganger han var der uoffisielt, vites ikke, men det var ikke mange.
Mot slutten av krigen fryktet de allierte at Hitler ville prøve en siste forsvarskamp i en “Alpefestning” i Obersalzberg-området. Komplekset ble derfor bombet av Royal Air Force 25. april 1945. Ørneredet skulle også ha vært bombet, men de allierte traff ikke på målet.
Kehlsteinhaus er i dag et populært turistmål med restaurant og ølstue.