Nazi-elitesoldat ville bygge opp hemmelig hær

En av Nazi-Tysklands store krigshelter forsøkte etter krigen å etablere en statsløs­ hær. Den skulle settes inn hvis Sovjet invaderte Vest-Tyskland.

I 1951 skrev den tidligere nazi-soldaten Otto Skorzeny om hærplanene, blant annet til den vesttyske forbundskansleren Konrad Adenauer.

Nylig offentliggjorte papirer viser at den tidligere SS-elitesoldaten Otto Skorzeny tidlig i 1950-årene planla å bygge opp en 200 000 mann sterk hær i Spania. Hæren skulle bestå av spanske og tyske frivillige, og skulle settes inn hvis Sovjet angrep Vest-Tyskland.

Planene er beskrevet i hittil ukjente brev og dokumenter. Papirene var del av dødsboet etter Otto Skorzenys enke, og ble nylig solgt på auksjon i USA av arvingene.

Under krigen var Skorzeny en av Nazi-Tysklands mest kjente elitesoldater. I 1950 flyktet han til Spania under falskt navn. Samme år brøt Koreakrigen ut, og Skorzeny fryktet at det bare var et spørsmål om tid før Sovjet ville angripe Vest-Tyskland og resten av det frie Europa.

Dokumentene viser at den tidligere Waffen SS-soldaten sto i nær kontakt med en rekke spanske militærledere, tyske eks-nazister og til og med deler av Vatikanet for å få støtte til å opprette en hemmelig hær. Til tross for mange positive svar klarte Skorzeny aldri å gjennomføre planen.