Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nazi-Tyskland elsket de blonde vikingene

Vikingene ble skrevet inn i den nazi-tyske historien og brukt som forbilde for 'herrefolket', som blant annet førte til utgravninger i en gammel dansk by.

Imageselect

Norrøn mytologi ble populært i Tyskland midt på 1800-tallet, særlig på grunn av Richard Wagners fire episke operaer, kjent som Nibelungenringen.

De norrøne sagnene ble sett som et uttrykk for en germansk, ikke en skandinavisk, fortid, og brukt flittig i tidens tyske nasjonalisme.

Da nazistene kom til makten med ideologien om at tyskere skulle være et herrefolk, var vikingene derfor det perfekte forbildet.

Med sitt lyse hår og blå øyne var vikingene ariere, slik tyskerne skulle være det, og gjennom styrke og raserenhet hadde de skapt seg et mektig rike.

Sig-runen (ytterst til venstre) sto for seier. Fra 1933 ble to av disse runene SS-korpsets offisielle emblem. Tyr (2. fra venstre) var oppkalt etter den norrøne krigsguden. Den ble brukt på SS-soldaters gravstein. Hagall (2 fra høyre) sto for ubrytelig tro og ble blant annet brukt under SS-medlemmers brylluper og på ringer. Leben (ytterst til høyre) var livsrunen som ble brukt på uniformer og i blant annet dødsannonser.

© The Unicode Standard

Krigen forpurret Himmlers planer

Heinrich Himmlers organisasjon ­Ahnenerbe, som skulle utforske den ariske rasens antropologiske og kulturelle historie, hadde prosjekter i hele verden.

Over halvparten av organisasjonens budsjett ble imidlertid brukt til utgravninger av Hedeby, vikingenes største handelsby, som lå i det tidligere Danmark. ­

Himmler hadde også planer om utgravninger på Island, men de måtte utsettes da landet ble okkupert av Storbritannia i 1940. SS-korpset hadde også sine egne runetegn, utviklet på bakgrunn av de opprinnelige norrøne runene.

Les også:

Nazisme

Gauleiterens ord var lov

1 minutt
Nazisme

Hvordan flyktet Adolf Eichmann til Sør-Amerika?

2 minutter
Nazisme

Når ble jøder tvunget til å gå med jødestjerner?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul