Nazistene hadde hele 42 500 leirer

Antallet nazistiske leirer og gettoer var i virkeligheten seks ganger høyere enn forskerne hittil har trodd. Det er konklusjonen etter 13 års opptellingsarbeid.

En jødisk vakt leder jødene inn i gettoen i den polske byen Lodz.

Nazistene opprettet flere leirer enn først antatt

Holocaust var mer om­fattende og kostet langt flere liv enn det historikerne hittil har kjent til. Det mener eksperter ved det amerikanske instituttet Holocaust Memorial Museum. De har brukt 13 år på å kartlegge forfølgelsene av jøder og andre, og kommet frem til at nazistene i alt opprettet 42 500 leirer og gettoer i Europa i 1933-1945. Tallet har rystet holocaustforskere, som har trodd at tallet "bare" var 7000.

"Vi kjente på forhånd til de forferdelige forholdene i leirene og gettoene, men tallene er ufattelige", sier instituttlederen Hartmut Berghof.

Tre tusen leirer bare i Berlin

Tallet dekker omtrent 30 000 arbeidsleirer, 1150 jødiske gettoer, 980 konsentrasjonsleirer, 1000 krigsfangeleirer, 500 bordeller med sexslaver og tusenvis av andre leirer der eldre ble drept eller kvinner tvunget til abort. Bare i Berlin var det 3000 leirer, mens Hamburg hadde 1300.

Mange tyskere hevdet etter andre verdenskrig at de ikke hadde kjent til nazistenes forbrytelser, men med det enorme antallet leirer og gettoer er det usannsynlig at sivilbefolkningen ikke la merke til forfølgelsene.

Hittil har historikere hatt vansker med å danne seg et samlet bilde av holocaust. Mange leirer og gettoer var bare kjent lokalt, derfor har forskerne brukt over 400 kilder for å finne plasseringen av leirene. I alt anslår de at 15-20 millioner mennesker døde eller ble holdt fanget.