Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Borgermesteren for den polske byen Zlocieniec holder frem tidskapselen fra 1934 med strakte armer.

© AP/Polfoto
Krig - Nazisme

Nazistisk tidskapsel funnet i Polen

Kobbersylinderen ble begravd i 1934, mens nazismen stormet frem. Nå har polske arkeologer gravd frem tidskapselen fra fundamentet under et av Hitlers nazi-akademier.

I dag er Zlocieniec polsk, men i 1934 het byen Falkenburg, lå i Pommern og var en del av Adolf Hitlers Tyskland. Her ti mil fra Østersjøen, bygde førerens arkitekter fra 1934 til 1936 et stort akademi som skulle utdanne fremtidens nazi-ledere.

Dypt nede i fundamentet under det såkalte Ordensburg Krössinsee begravde nazistene en tidskapsel til kommende generasjoner.

Rykter om en film pirret nysgjerrigheten

Etter nederlaget mot de allierte krympet Tyskland, og Falkenburg endte på den polske siden av grensen. Polakkene var ikke spesielt nysgjerrige etter å lese nazistisk propaganda, så tidskapselen fikk lov til å ligge i flere tiår.

Først da polske arkeologer fikk nyss om at tidskapselen inneholdt en film som var tatt opp i Falkenburg i 1933, slo de til. Muligheten for å se hvordan byen deres så ut for over 80 år siden, ville de ikke la gå fra seg.

Nazistene hadde ombestemt seg

Seks meter nede i betongfundamentet under Ordensburg Krössinsee fant arkeologene i september 2016 tidskapselen og åpnet den. Til deres store skuffelse var ikke filmen der. Kanskje hadde nazistene ombestemt seg og ikke lagt den i.

I stedet lå to utgaver av Hitlers bok Mein Kampf i den cirka én meter lange kobbersylinderen – sammen med bilder av føreren og aviser fra 1934.

En beretning om akademiets grunnleggelse og et nazi-emblem hadde også fått plass. Men ingen hilsener til fremtiden eller personlige beretninger som kan gi historikerne ny kunnskap om hverdagen i Nazi-Tyskland.

Ordensburg Krössinsee bestod af 20 barakker og en hovedbygning med et lille amfi-teater foran.

© Bundesarchiv, Bild 146-2007-0123 / CC-BY-SA 3.0

Fremtidens nazi-ledere tilbragte et år i Ordensburg Krössinsee, hvor sport skulle give dem karakterstyrke. På andre nazi-akademier modtog de race- og forvaltningslære.

© Bundesarchiv, Bild 146-1985-108-16A / CC-BY-SA 3.0

Les også:

Nazisme

Hvordan flyktet Adolf Eichmann til Sør-Amerika?

2 minutter
Nazisme

Mein Kampf er igjen tilgjengelig i Tyskland

4 minutter
Nazisme

Gauleiterens ord var lov

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul