Sju ting du ikke visste om nazistene

Hermann Göring sendte en fisker i konsentrasjonsleir fordi han brukte en frosk som agn, og homser ble tvunget til heterosex. Vi har samlet sju fakta om nazistene som du kanskje ikke kjente til.

12. juni 2018 av Emrah Sütcü

1. Nazi-ubåter unnslapp til Sør-Amerika

De tyske ubåtene U-530 og U-977 nektet å overgi seg da Berlin falt i mai 1945. I stedet ble de værende neddykket og satte kursen mot Sør-Amerika, der de ankom Argentina to måneder senere.

Få måneder senere fastslo en argentinsk journalist at han hadde sett en politirapport som beskrev at U-530 hadde satt av en tysk offiser og en sivilist ved kysten før ubåten ble oppdaget av myndighetene.

Hvem de to personene kunne ha vært, er uklart.

2. Narko gjorde soldater til supermenn

I 1944 utviklet tyske vitenskapsmenn det narkotiske stoffet D-IX, som var basert på kokain og methamfetamin.

Forsøk viste at soldater som tok D-IX, kunne marsjere 90 km med full oppakning før de ble slitne.

Hærledelsen var begeistret for resultatene og ville gi alle tyske soldater stoffet, men krigen sluttet før man rakk å sette D-IX i masseproduksjon.

3. Homser ble tvunget til heterosex

Nazistene så på homoseksualitet som en sykdom, og homofile ble satt i konsentrasjonsleirer sammen med andre uønskede grupper.

I leirene forsøkte nazistene å "kurere" legningen deres ved å tvinge homser til å ha sex med kvinnelige sexslaver i leirbordeller.

Ifølge Heinz Heger - en østerriksk homse som havnet i konsentrasjonsleir fordi han var homofil - kom ordren direkte fra SS-sjefen Heinrich Himmler.

Homofile fanger som ble sendt til Himmlers konsentrasjonsleir Auschwitz, ble her møtt av velkomstskiltet "Arbeit macht Frei" (arbeid gjør deg fri). 

© Shutterstock

4. Moskva skulle bli en kunstig innsjø

Den polske forfatteren Oscar Pinkus skriver i sin bok “The War Aims and Strategies of Adolf Hitler” at føreren var besatt av tanken på å utslette Moskva.

Under angrepet på Sovjetunionen i 1941 besluttet Hitler derfor at byen skulle beleires og de fire millioner innbyggerne sultes i hjel.

På et senere tidspunkt skulle Moskva oversvømmes og forvandles til en kunstig innsjø.

5. Nazistene satte Pisas symbol i fare

Under andre verdenskrig brukte nazistene Det skjeve tårn i Pisa som observasjonspost under de allierets fremrykking i 1944.

Da amerikanerne fikk rede på det, vedtok de å bombe det legendariske tårnet sønder og sammen.

Men oversersjant Leon Weckstein, som fikk jobben med å koordinere artilleriangrepet, ble så betatt av tårnets skjønnhet at han avbrøt angrepet.

Det skjeve tårn skal være 56,6 meter høyt på den ene siden, men bare 55,8 på den andre. Likevel står tårnet fortsatt etter flere kriger og et sumpete fundament, og er en svært populær turistattraksjon.

© Shutterstock

6. Nazi-offiser reddet jøder

Under andre verdenskrig var den tyske offiseren Wilm Hosenfeld utplassert i Warszawa der han reddet et stort antall jøder fra døden ved å skjule dem for sine landsmenn.

I januar 1945 ble han tatt til fange av sovjetrusserne og satt i arbeidsleir. Etter krigen prøvde mange av jødene han hadde hjulpet å få ham satt fri, men sovjetrusserne ville ikke gi seg.

I stedet ble Hosenfeld i 1950 idømt 25 års straffarbeid, og han døde av ukjente årsaker to år senere – trolig av tortur.

7. Hitler og Göring elsket dyr

Både Hitler og flere av hans nærmeste var vegetarianere. Da nazistene kom til makten i 1933, vedtok de en omfattende dyrevernlov som slo hardt ned på dårlig behandling av dyr.

"I det nye riket vil ikke dyremishandling bli tolerert", fastslo Hitler, som også innførte strenge lover for jakt og dyreforsøk.

Hitlers stedfortreder, Hermann Göring, fastslo i august 1933 i et radiointervju at tyskere som “fortsatt tror de kan behandle dyr som ulevende eiendom” ville bli sendt i konsentrasjonsleir.

Samme Göring innførte også strenge regler for blant annet skoing av hester, og skal visstnok ha sendt en fisker i konsentrasjonsleir for å ha brukt en frosk som agn.

Foruten å elske dyr var Hitler lat på skolen og en fiasko som kunster. I årevis levde Adolf Hitler i en dagdrøm, før han oppdaget sitt talent som folkeforfører. Les hele portrettet av nazistenes folkekjære diktator her eller fordyp deg i et HISTORIE-magasin.

Hvis du bestiller nå kan vi - foruten de to garanterte artiklene om 2. verdenskrig i HVERT blad - tilby deg den første måneden av vårt digitale abonnement GRATIS.

Kanskje du er interessert i