Dr. Sándor Képíró var i mange år verdens mest ettersøkte nazist. Han deltok i drapene på 1200 sivile under Novi Sad-massakren i Serbia 23. januar 1942. Han døde 3. september 2011 og ble før sin død frikjent for alle anklager.

Verdens fem mest ettersøkte nazister

I kapløb med tiden jagter nazijægere de sidste af 2. verdenskrigs krigsforbrydere. Her er de 5 mest eftersøgte. I et kappløp med tiden er nazijegerne ute etter de siste krigsforbryterne fra andre verdenskrig. Her er de fem mest ettersøkte.

13. august 2018 av Hans Henrik Fafner

 

1. Gerhard Sommer (95 år)

Stilling: Tysk SS-soldat

Tiltale: Var som 22-årig medvirkende til en massakre på 560 sivile i Sant'Anna di Stazzema i Toscana, Italia. Blant de 560 drepte var det 119 barn.  

Status: Gerhard Sommer ble i mai 2015 erklært ute av stand til å bli stilt for retten i Tyskland på grunn av demens. Men sakens aktor hevder at den tidligere SS-soldaten simulerer sin sygdom. I dag bor Gerhard Sommer på et pleiehjem i Hamborg.

 

2. Alfred Stork (94 år)

Stilling: Tysk korporal forlagt i Hellas

Tiltale: Beordret henrettelse av 117 italienske krigsfanger under en massakre på den greske øya Kefalonia i 1943. Massakren pågikk i en uke og tok livet av melleom 3000 og 4000 italienske soldater.

Status: I 2013 ble den da 90-årige Alfred Stork kjent skyldig in absentia av en italiensk domstol. Tyskland har inntil videre nektet å utlevere ham til italienske myndigheter

 

3. Johann Robert Riss (93 år)

Stilling: Tysk sersjant forlagt i Italia

Tiltale: Deltok i massakren på 184 sivile innbyggere i den italienske byen Padule di Fucecchio. Massakren var angivelig en hevn for drapet på to tyske soldater utført av den italienske motstandsbevegelsen.

Status: Johann Robert Riss ble dømt in absentia av en italiensk domstol i 2011, men krigsforbryteren har hittil ikke merket noe til lovens lange arm. Tyskland nekter nemlig å utlevere ham.

 

4. Algimantas Dailide (95 år)

Stilling: : Tjenestegjorde i det litauiske sikkerhetspolitiet.

Tiltale: Arresterte jøder og polakker som prøvde å flykte fra gettoen i Vilnius, og utleverte dem til nazistene for å bli henrettet.

Status: Ble fratatt statsborgerskapet i USA i 1997 og deportert til Litauen i 2004. Der fikk han en dom på fem år, men slapp å sone på grunn av høy alder.

 

5. Helmut Oberlander (92 år)

Stilling: Tolk for Einsatzgruppe D. i Øst-Europa.

Tiltale: Tjenestegjorde i den nazistiske dødspatruljen Einsatzgruppe D som myrdet cirka 23 000 sivile (i hovedsak jøder) under krigen.

Status: Helmut Oberlander immigrerte med sin kone til Canada i 1954, der han fikk statsborgerskap seks år senere. I 2008 annullerte de kanadiske myndighetene Helmut Oberlanders statsborgerskap og reduserte ham til en ‘non-citizen’. Den tidligere nazisten anket dommen i 2012, og oppholder seg i dag fremdeles i Canada.

 

Kanskje du er interessert i