Verdens fem mest ettersøkte nazister

I kapløb med tiden jagter nazijægere de sidste af 2. verdenskrigs krigsforbrydere. Her er de 5 mest eftersøgte. I et kappløp med tiden er nazijegerne ute etter de siste krigsforbryterne fra andre verdenskrig. Her er de fem mest ettersøkte.

Dr. Sándor Képíró var i mange år verdens mest ettersøkte nazist. Han deltok i drapene på 1200 sivile under Novi Sad-massakren i Serbia 23. januar 1942. Han døde 3. september 2011 og ble før sin død frikjent for alle anklager.

1. Gerhard Sommer (95 år)

Stilling: Tysk SS-soldat

Tiltale: Var som 22-årig medvirkende til en massakre på 560 sivile i Sant'Anna di Stazzema i Toscana, Italia. Blant de 560 drepte var det 119 barn.

Status: Gerhard Sommer ble i mai 2015 erklært ute av stand til å bli stilt for retten i Tyskland på grunn av demens. Men sakens aktor hevder at den tidligere SS-soldaten simulerer sin sygdom. I dag bor Gerhard Sommer på et pleiehjem i Hamborg.

2. Alfred Stork (94 år)

Stilling: Tysk korporal forlagt i Hellas

Tiltale: Beordret henrettelse av 117 italienske krigsfanger under en massakre på den greske øya Kefalonia i 1943. Massakren pågikk i en uke og tok livet av melleom 3000 og 4000 italienske soldater.

Status: I 2013 ble den da 90-årige Alfred Stork kjent skyldig in absentia av en italiensk domstol. Tyskland har inntil videre nektet å utlevere ham til italienske myndigheter

3. Johann Robert Riss (93 år)

Stilling: Tysk sersjant forlagt i Italia

Tiltale: Deltok i massakren på 184 sivile innbyggere i den italienske byen Padule di Fucecchio. Massakren var angivelig en hevn for drapet på to tyske soldater utført av den italienske motstandsbevegelsen.

Status: Johann Robert Riss ble dømt in absentia av en italiensk domstol i 2011, men krigsforbryteren har hittil ikke merket noe til lovens lange arm. Tyskland nekter nemlig å utlevere ham.

4. Algimantas Dailide (95 år)

Stilling: : Tjenestegjorde i det litauiske sikkerhetspolitiet.

Tiltale: Arresterte jøder og polakker som prøvde å flykte fra gettoen i Vilnius, og utleverte dem til nazistene for å bli henrettet.

Status: Ble fratatt statsborgerskapet i USA i 1997 og deportert til Litauen i 2004. Der fikk han en dom på fem år, men slapp å sone på grunn av høy alder.

5. Helmut Oberlander (92 år)

Stilling: Tolk for Einsatzgruppe D. i Øst-Europa.

Tiltale: Tjenestegjorde i den nazistiske dødspatruljen Einsatzgruppe D som myrdet cirka 23 000 sivile (i hovedsak jøder) under krigen.

Status: Helmut Oberlander immigrerte med sin kone til Canada i 1954, der han fikk statsborgerskap seks år senere. I 2008 annullerte de kanadiske myndighetene Helmut Oberlanders statsborgerskap og reduserte ham til en ‘non-citizen’. Den tidligere nazisten anket dommen i 2012, og oppholder seg i dag fremdeles i Canada.