Russland vil slette GULag-opplysninger

Russiske myndigheter beordret i 2014 registreringskort på GULag-fanger destruert.

Opp mot 25 millioner mennesker ble sendt i GULag-leirer under Sovjetunionen. De fleste var under Stalins regjeringsperiode fra 1922 til 1953.

© Shutterstock & Alamy

Museet for GULag-historie i Moskva har oppdaget at den russiske regjeringen i 2014 utstedte en hemmelig ordre om at registreringskort for tidligere GULag-fanger skulle destrueres.

Destrueringen vil ifølge museet få “katastrofale konsekvenser” for fremtidige undersøkelser av Sovjetunionens beryktede arbeidsleirer, skriver den britiske avisa The Guardian. Ifølge avisa har myndighetene i den østlige region Magadan allerede etterkommet ordren.

Fangene arbeidet seg i hjel

GULag-leirene ble opprettet i kjølvannet av den russiske revolusjon. De var offisielt “forbedringsleirer”, men i praksis fungerte de som straffe- og arbeidsleirer der politiske motstandere, kriminelle, krigsfanger og bønder ofte arbeidet seg til døde.

Destruering opprører

Etter Sovjetunionens sammenbrudd ble fangenes filer destruert, men den russiske politi- og etterretningstjenesten tok vare på registreringskort med grunnleggende personopplysninger. Kortene kan inneholde informasjon som er vesentlige for forskningen.

Opplysningen om destrueringsordren har skapt sinne hos Russlands opposisjon, som mener at regjeringen prøver å bagatellisere særlig Stalins forbrytelser.