Ikke bare SS-soldater, men også vanlige tyske soldater deltok i krigsforbrytelser.

Rystende utskrifter: Tyske soldater nøt å drepe

70 år gamle avlyttinger avliver myten om at soldater i Wehrmacht – i motsetning til SS – kjempet nobelt. Tvert imot drepte og lemlestet soldatene sivile for moro skyld.

25. juli 2011

To tyske forskere har tatt for seg myten om Wehrmacht og Luftwaffe under andre verdenskrig. Hittil har de brutale SS-styrkene fått skylden for utallige fryktelige krigsforbrytelser, men en ny bok viser at menige soldater ikke sto tilbake for SS.

For å avsløre spionasje gjorde britene hemmelige opptak av samtaler mellom 13 000 tyske soldater som var krigsfanger i perioden 1940-45. Historiker Sönke Neitzel og psykolog Harald Welzer har fått tilgang til utskrifter fra avlyttingen. Samtalene avslører at mange vanlige soldater nøt å myrde sivile.

En tysk soldat forteller hvordan en offiser beordret 20 sivile henrettet i en italiensk landsby: «Så gikk vi i gang, og det var så gøy at vi ikke stoppet før vi hadde skutt 50».

Forfatterne av en ny bok har fått tilgang til 150 000 sider utskrifter av avlytting som fantes i et britisk arkiv.

En annen soldat forteller om en episode der en kvinnelig opprører var tatt til fange: «Vi voldtok henne, slengte henne fra oss og skjøt på henne. Mens hun lå på ryggen, kastet vi håndgranater etter henne. Hver gang en granat landet nær henne, skrek hun».

Ifølge eksperter kan de rundt 150 000 sidene med utskrifter gi historikerne et sjeldent innblikk i de tyske soldatenes liv ved fronten – også de delene som de aldri snakket om offentlig.

Kanskje du er interessert i