Om kvelden 17. april 1945 flyr den tyske piloten Erich Kreul flere hundre meter over bakken. Under ham er Nazi-Tyskland i ferd med å kollapse.
Den 20 år gamle Luftwaffe-pilotens hode er fullt av uklare tanker og fortsatt preget av konjakkflasken han har drukket noen timer før.
I horisonten nærmer elven Oder seg, og Kreul gjenkjenner broen som er avbildet på et bilde han har hengende i cockpiten. Og endelig – på den vakre vårkvelden – klarer Erich Kreul for første gang å samle tankene om ordren han har fått.
Den 20 år gamle tyske piloten skal krasje flyet sitt inn i broen over Oder, og i eksplosjonen må han gjerne ta med seg noen av de sovjetiske soldatene som holder på å krysse elven. Oppdraget skal hjelpe til med å bremse den røde hærs fremrykking, og det forventes ikke at Erich Kreul skal overleve angrepet.

Etter krigen finner allierte soldater et eksemplar av Luftwaffes selvmordsfly på et testsenter nær byen Reichenberg. Flyet er egentlig bare en V1-rakett med cockpit og forlengede vinger.
Bombene regner ned over Tyskland
Det hadde tatt flere måneder å forberede det oppdraget Erich Kreul skulle utføre. I de siste årene av krigen kunne Luftwaffes øverstkommanderende urolig se hvordan Hitlers flyvåpen kom under stadig økende press fra et kombinert britisk og amerikansk flyvåpen som klarte å teppebombe viktige tyske byer og industriområder.
Derfor ble en enkel, men uhyggelig idé født: I fly lastet med 900 kg tunge bomber skulle piloter fly maskinene sine i høy hastighet rett inn i allierte bombefly og stoppe trusselen ovenfra.
Mens Luftwaffe likte ideen, møtte den større skepsis hos Hitler. Selvmordsoppdrag var «ikke i samsvar med tyskernes karakter», mente der Führer. Dessuten mente han at krigen ikke hadde nådd et punkt hvor det var nødvendig med så ekstreme løsninger, og han var bekymret for at selvmordsoppdrag ville «virke demoraliserende på befolkningen».

Hanna Reitsch jubler over sin VM-seier i seilflyving i 1936. Siden blir hun en av nazistenes ypperste piloter.
Hitlers yndling overtalte ham
Hanna Reitsch var en av flypionerene på 1930-tallet og ble Hitlers personlige yndling. Som testpilot i naziregimet var hun sentralt plassert i utviklingen av den tyske krigsmaskinen og en av arkitektene bak selvmordsskvadronen.
Frem gjennom karrieren satte Hanna Reitsch en rekke verdensrekorder i bl.a. høydeflyvning. Som en av Tysklands beste og mest erfarne piloter testfløy Reitsch jager- og bombefly for Luftwaffe, også rakettflyet Messerschmitt Me 163.
Hitler omtalte Reitsch som sin yndlingspilot. Av samme grunn klarte hun å overtale Hitler til å la Luftwaffe trene og bruke selvmordspiloter. Der Führer var først imot ideen, men etter hvert som nederlagene tårnet seg opp, ga han etter for Reitschs forslag.
I krigens siste timer kjente Reitsch at det begynte å brenne under føttene hennes, og under et mislykket fluktforsøk til Østerrike ble hun tatt til fange av amerikanske soldater.
I tiden etter krigen utga hun sine erindringer, men fikk kritikk fordi hun aldri fordømte naziregimet. Hanna Reitsch døde i sitt hjem i Frankfurt i 1979, 67 år gammel.
Når de klarte å overtale Hitler, skyldes det den tyske testpiloten Hanna Reitsch, som støttet planene om å opprette en enhet med selvmordspiloter. Før krigen hadde Reitsch utmerket seg ved OL i Berlin i 1936 og satt flere rekorder i seilflyving. Prestasjonene hennes fanget Hitlers oppmerksomhet, og han beundret hennes evner.
Den 28. februar 1944 møtte Reitsch den tyske føreren i hans private hjem Berghof i det sørlige Bayern. Etter at Reitsch forlot boligen, gikk det ikke lang tid før den tyske selvmordsskvadronen så dagens lys.
Selvmordspilotene sto i kø
Etter møtet med Hitler ble Reitsch personlig involvert i rekruttering av piloter til den nyopprettede selvmordsenheten, som fikk kallenavnet Leonidas-skvadronen.
Ettersom prosjektet var topphemmelig, finnes det sparsomt med beskrivelser av det, men kildene tyder på at selvmordspilotene ble nøye utvalgt, for det meldte seg hundrevis av frivillige, og Luftwaffe hadde i utgangspunktet bare bruk for 70 våghalser i alderen 18–20 år.
«Jeg søker herved frivillig om å bli tatt opp i selvmordsgruppen som en del av en menneskelig seilflybombe.»
De «heldige» som slapp gjennom nåløyet, ble straks konfrontert med sin nye oppgave da de skrev under på Leonidas-skvadronens opptakserklæring.
«Jeg søker herved frivillig om å bli tatt opp i selvmordsgruppen som en del av en menneskelig seilflybombe. Jeg er fullt klar over at ansettelse i denne egenskapen vil resultere i min død», lød ordene på arket som ble lagt foran de håpefulle aspirantene på den første treningsdagen.
Historikerne er fremdeles i tvil om hvordan selve treningen foregikk, men beretninger fra krigens siste dager gir et bilde av at press, løgner og en følelse av undergang var utbredt blant både offiserer og menige. I sine erindringer skriver piloten Erich Kreul at ingen av de unge pilotene meldte seg frivillig til å delta i et av de første planlagte angrepene, og at offiserene måtte bruke harde ord og løgner for å overtale pilotene til å sette seg inn i flyene sine.

Legenden om kong Leonidas av Sparta og hans selvmordskamp mot perserne passet perfekt inn i nazistenes propaganda.
Selvmordsgruppen fikk navn etter spartansk helt
Skvadronen ble oppkalt etter Spartas kong Leonidas med tanke på propagandaeffekten. Hans heltemot skulle gi skvadronen et strålende rykte.
Leonidas-skvadronen ble oppkalt etter spartanernes kong Leonidas, som tok opp kampen mot en overtallig persisk hær i 480 f.Kr. Ifølge legenden forsvarte 1000 soldater, som alle var villige til å gå i døden for sin konge, det smale passet Thermopylene mot 100 000 persiske soldater. Slaget endte med nederlag for spartanerne og kong Leonidas’ død etter at de i tre dager hadde hindret fienden fra å trenge gjennom passet.
Nazistene så på slaget ved Thermopylene som det perfekte eksempel på en heltedåd som kjøpte det spartanske riket tid til å forberede seg og deretter beseire perserne.
Kommandosoldat bygger selvmordsflyet
Ved siden av treningen begynte Luftwaffe å utvikle Leonidas-skvadronens selvmordsfly. Maskinen skulle være billig, driftssikker og dødbringende – en oppgave som viste seg vanskeligere enn først antatt. Hanna Reitsch måtte se sine første forsøk på å konstruere skvadronens nye våpen slå feil, og først da Reitsch ble kontaktet av elitesoldaten Otto Skorzeny i april 1944, fant de to løsningen sammen. Skorzeny foreslo å bygge om en av de nye V1-rakettene til et fartøy som Leonidas-skvadronen kunne bruke.
Tyskerne hadde til nå brukt V1-rakettene til å terrorbombe London, og gjennom sine kontakter slo Skorzeny kloa i en rekke raketter som han og Reitsch fikk montert både cockpit og vinger på. Det nye flyet fikk navnet Fieseler Fi 103R.

De tyske V1-rakettene fikk hjul og vinger, og så ble de til selvmordsfly. I dag finnes det bare noen få eksemplarer.
Bemannet rakett var en dødsdom for piloten
Rakettflyet Fieseler Fi 103R kan best beskrives som en flygende bombe styrt av et menneske. Pilotenes instruks lød på å stoppe fiendens fremrykning ved å styre flyet inn i fiendtlige mål.
Cockpiten
Instrumentpanelet i cockpiten var uhyre enkelt. På en treplate kunne piloten lese en formel for hvordan man beregner riktig stupvinkel under angrepet. I prinsippet kunne piloten hoppe ut av flyet før det styrtet, men i praksis var det liten sjanse for å overleve.
Sprengladningen
Et stridshode på 900 kg satt i spissen på rakettflyet. Målet for selvmordsangrepene endret seg gjennom krigen. I begynnelsen skulle pilotene angripe allierte bombefly, senere fiendtlige krigsskip og til slutt broer og troppekonsentrasjoner.
Motoren
Fieseler-flyet ble drevet frem av en primitiv pulsjetmotor. Det sikret en toppfart på ca. 800 km/t.
Landingshjul
De første modellene ble bygget uten landingshjul, så piloten kunne ikke lande igjen. På denne måten sikret Luftwaffe seg at piloten fullførte oppdraget.
I selvbiografien Fliegen, mein Leben forklarte Reitsch at man ikke behøvde spesielt gode evner for å styre den ombygde raketten, men å lande den igjen under trening krevde eksepsjonell dyktighet, spesielt siden flyet ikke hadde understell og landingshjul til å begynne med.
Under angrep ville flyet eksplodere når det traff målet, men i prinsippet kunne piloten skyte seg ut av cockpiten i sekundene før, og den muligheten ga pilotene et lite håp om å overleve før de tok av.
Når det kom til stykket, ble Fieseler Fi 103R aldri benyttet av Leonidas-skvadronen, som ikke ble den avgjørende faktoren nazistene hadde håpet på. Historikerne peker på at Luftwaffe nedprioriterte ideen for å fokusere på andre prosjekter der piloten hadde større sjanse for å overleve.
Den store planen endte som en fiasko
Selv om Nazi-Tyskland forlot ideen om den flygende bomben, levde Leonidas-skvadronen videre, og i krigens siste dager våren 1945 ble pilotene endelig sendt på et selvmordsoppdrag. Ordren lød på at pilotene skulle sikte på broer over elven Oder, som ble kontrollert av Den røde armé. Formålet var å forsinke Sovjetunionens fremrykning mot Berlin.
På det tidspunktet var skvadronens jetdrevne selvmordsfly erstattet av gamle jagerfly i spesielt dårlig forfatning, og noen falt fra hverandre allerede da pilotene forsøkte å ta av. Men Hitler ga ordre til at de skulle brukes til selvmordsoppdrag, og derfor var det felles for dem alle at de var utstyrt med en tung bombe og for lite drivstoff til å kunne komme hjem igjen.
Sammen med 35 andre piloter tok Erich Kreul av for det han trodde skulle bli siste gang i april 1945. Før han dro, skrev han et brev til sin kone og nyfødte datter og fikk sendt personlige eiendeler til sine foreldre.
I sine erindringer har Kreul beskrevet hvordan han hadde uklare tanker i tiden før selvmordsoppdraget og ikke forsto situasjonens alvor. Først da han skulle til å ramme broen over elven Oder, gikk det opp for ham hvor fullstendig idiotisk det var å ofre livet for nazistenes regime.
Sammen med 35 andre piloter tok Erich Kreul av for det han trodde skulle bli siste gang i april 1945.
Derfor rette han opp flyet i siste liten. Erich Kreul turte ikke vende tilbake til sine overordnede, så den unge mannen fortsatte å fly til drivstoffmåleren viste rødt og tanken var tom. Deretter åpnet han kabinen, hoppet ut av flyet i fallskjerm og kom i amerikansk fangenskap.
Det Kreul ikke visste, var at praktisk talt alle angrepene på broene over Oder endte i fiasko. Noen av pilotene ble skutt ned av sovjetisk antiluftskyts, og andre nådde ikke målet sitt. Nazistene hevdet senere at de hadde klart å ødelegge 17 broer, men historikerne har senere notert seg at bare én enkelt bro ble skadet i Leonidas-skvadronens angrep.
Med selvmordsangrepene i april 1945 hadde naziregimet gjort et desperat forsøk på å snu krigslykken. Angrepene fikk ikke den virkningen de hadde håpet på, og senere samme måned, 30. april 1945, begikk Hitler selvmord.