© Scanpix

Hitler nektet å redde 6. armé fra den sikre død

I slaget om Stalingrad overvurderte Hitler Luftwaffe, og han undervurderte Røde armé, mens hans egne menn lojalt presset seg til det aller ytterste.

16. mai 2017 av Linda Corfitz Jensen

23. november 1942 lukket den sovjetiske fellen seg rundt Hitlers 6. armé. Mens de sovjetiske soldatene brøt ut i gigantiske jubelscener, ble de 275 000 tyske soldatene presset inn mot Stalingrad fra alle kanter.

Fortvilet sendte general Paulus en bønn om hjelp til Berlin:

”Armeen er omringet … Vi har bare litt drivstoff igjen; når det er brukt, vil stridsvogner og tunge våpen være immobile. Vi har knapt med ammunisjon, provianten vil vare seks dager til … Anmoder om frihet til å handle … Situasjonen kan tvinge oss til å forlate Stalingrad.”

Hitler stod nå overfor sin kanskje viktigste beslutning siden krigsutbruddet i 1939. Hvis han trakk 6. Armé ut av Stalingrad, ville hæren overleve og kunne stabilisere tyskernes posisjon i Kaukasus. Men en retrett ville utvilsomt bety at Stalingrad gikk tapt til russerne.

Stalingrad var et helvete av sult, kulde og meningsløs død.

© AKG/Scanpix

I verste fall ville de tyske troppenes kampvilje kollapse og sette hele invasjonen av Sovjet i fare, mente Hitler

Han trosset Luftwaffesjef Hans Jeschonneks advarsler og bestemte seg for at 6. armé skulle holde Stalingrad, assistert av en luftbro med 700 tonn med daglige forsyninger. 

Men så mye kunne Luftwaffe umulig levere i det vanskelige værforholdene og med det begrensede antallet fly, mente Jeschonnek.

Ufortrødent informerte Hitler sin 6. armé om at den ”må holde sine stillinger på tross av trusselen om midlertidig omringing”.

Paulus og de andre omringede offiserene var rystet. Hvis ikke armeen brøt ut snart, vil den være dødsdømt. Offiserene foreslo å gå imot Hitlers ordre for å redde soldatenes liv, men den alltid lojale Paulus nektet. 

24. november skar Hitler gjennom alle protester med sin endelige ordre: ”Volgafronten og den nordlige fronten skal holdes for enhver pris! Forsyninger kommer luftveien.”

Hitler beordret Luftwaffe til å fly inn 700 tonn daglige forsyninger til den omringede 6. armé. Konstante snøstormer og mangel på fly gjorde oppgaven umulig, og russernes luftforsvar skjøt hver dag ned i gjennomsnitt fem tyske fly.

© Australian War Memorial/Creative Commons

Som både Paulus og Luftwaffesjefen hadde forutsett, kunne luftbroen på ingen måte forsyne 6 armé. Tyskerne i Stalingrad kunne med Hitlers ordre nå forvente et uunngåelig nederlag til russerne og en redselsfull overlevelseskamp i forsøket på å endre skjebnen.

Slaget om Stalingrad er bare ett av 2. verdenskrigs mange slag, som stakk ut en ny retning for utfallet av kampen mellom Det tredje riket og de allierte. 

Kanskje du er interessert i